Adócsaló ebtenyésztőt ellenőrzött a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. február 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy fővárosi ebtenyésztő, aki kutyaeledelt is forgalmazott, továbbá kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújtott, évek óta engedélyek nélkül folytatta tevékenységét, a jövedelmét pedig eltitkolta a hatóság elől – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi regionális adó főigazgatósága szerdán.


A közlés szerint a budapesti kutyatenyésztő az interneten hirdette eladásra westie fajtájú, apró termetű, fehér bundájú kutyáit. Az inkognitóban lévő adóellenőrök megállapították, hogy a nő évek óta foglalkozik kutyatenyésztéssel, továbbá kutyaeledelt is forgalmaz, és igény szerint kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújt.

Miután az adóellenőrök a próbavásárláskor nem kaptak nyugtát vagy számlát, több évre és több adónemre kiterjedő adóellenőrzést indítottak. Kiderült, hogy a tenyésztő semmilyen engedéllyel nem rendelkezett üzletszerű tevékenysége folytatásához, és értékesítései, bevételei után sem áfát, sem egyéb közterhet nem fizetett, adóbevallást sem nyújtott be.

A kiváltott törzskönyvek tanúsága szerint a nő legalább 232 fajtatiszta kutyakölyköt adott el az elmúlt években, amelyből az adóhatóság megállapítása szerint csaknem 16 millió forint bevétele származott. A kutyakozmetika és a kutyaeledel értékesítése kapcsán további 10 millió forintos bevételt titkolt el – olvasható a közleményben.

A NAV regionális adó főigazgatósága kockázatelemzések, az interneten és egyéb felületeken megjelenő hirdetések, valamint az adóhatósági adatbázisok összevetése alapján azt valószínűsíti, hogy számos tenyésztő nem tesz eleget adófizetési kötelezettségének. Emiatt azt javasolták a fővárosi és Pest megyei tenyésztőknek, hogy tekintsék át adóbevallásaikat, mert a jövőben kiemelten vizsgálni fogják a szektort.


Kapcsolódó cikkek:


Hamis maszkokra csapott le a NAV
2020. július 7.

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni
2020. július 7.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni

40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb a KATA a hagyományos munkaviszonynál - írja Kironsky Zoltán, az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n.

A K+F hatása az iparűzési adóra
2020. július 7.

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.

Adóhatósági vizsgálattal lezárt időszak önellenőrzése?
2020. július 7.

Egy adóhatósági ellenőrzéssel lezárt időszak adózó által történő esetleges javítása Magyarországon szigorú feltételekhez kötött, így a legtöbb adóalany nem is nagyon „nyittatja fel” az így már lezárásra került időszakot, ami adott esetben nagy összegű ÁFA levonhatóságának elmaradását eredményezheti. De a szigorú magyar feltételrendszer vajon összhangban van-e az Európai Bíróság felfogásával? Jelen cikkünkben ennek járunk utána.

Népszerű a falusi csok
2020. július 6.

Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok.