Adócsökkentésről döntött a német kormány Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadta a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 130 milliárd eurós (45 ezer milliárd forint)  gazdaságösztönző programjának első elemeiről szóló törvényjavaslatokat a német kormány, a pénteki rendkívüli ülésen adócsökkentésekről, a családok, valamint a kis- és a közepes méretű vállalkozások újabb támogatásáról döntött.

A legfontosabb elem az általános forgalmi adó (áfa) 19 százalékról 16 százalékra – a kedvezményes kulcs 7 százalékról 5 százalékra – csökkentése júliustól az év végéig. A kormány a számításai szerint ezzel az intézkedéssel 20 milliárd eurót pumpál a gazdaságba.

Gazdasági érdekképviseletek fenntartásokkal fogadták a tervet. Több ágazati szervezet azt javasolta, hogy a sok bürokrácia miatt inkább később csökkentsék az áfát, és hosszabb ideig legyenek érvényben a csökkentett kulcsok. A kiskereskedelmi ágazat érdekképviseletei kifogásolták, hogy a termékek átárazása túlságosan költséges munka ahhoz képest, hogy csak hat hónapra szól a kedvezmény. A pénzügyminisztérium szerint nem kell feltétlenül minden termékre új árcímkét helyezni, bürokráciamentes, költségkímélő, és teljesen szabályos megoldás, ha csak a kasszába ütik be az alacsonyabb áfával csökkentett fogyasztói árat.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a rendkívüli kormányülés után Peter Altmaier gazdasági miniszterrel közösen tartott tájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy nem változik az eredeti menetrend, az áfacsökkentés július elejétől érvényes, és az intézkedés az év végével a hatályát veszti.

A gazdaságnak éppen a következő hónapokban kell lendületet adni, ezt szolgálja a fogyasztást serkentő áfacsökkentés – mondta a pénzügyminiszter. A gazdasági miniszter hozzátette, hogy az április-júniusi időszakban lehet a mélypont, és az év második felében elkezdődhet a kiemelkedés a második világháború utáni korszak legmélyebb gazdasági válságából.

A kilábalást szolgálja a gyermeket nevelő családok  gyermekenkénti 300 eurós juttatása – az úgynevezett gyermekbónusz – is. A támogatást szeptemberben és októberben folyósítják, a családi pótlék rendkívüli és ideiglenes emeléseként. A gyermeket egyedül nevelő szülőket azzal is támogatják, hogy 2020-ra és 2021-re az eddigi 1908 euróról 4008 euróra emelik a jövedelem adómentes részét.

A járvány miatti válságot leginkább megszenvedő egyéni vállalkozók, a kisebb és a közepes méretű cégek – például színészek, rendezvényszervezők, utazási irodák – támogatására további 25 milliárd eurót fordítanak. Ebből az alapból elsősorban az állandó céges költségekre – például irodabérleti díjra – nyújtanak vissza nem térítendő támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek a bevételük legalább 60 százalékát elveszítették a járvány miatt.

A kormány várakozása szerint a törvényhozás még júniusban megtárgyalja és elfogadja a javaslatokat.

A 130 milliárd eurós csomag a kormány válságkezelő intézkedéseinek második szakaszához tartozik, amelyben a gazdasági növekedés beindítása a cél. Az első szakaszban a válság azonnali hatásainak enyhítésére, a vállalkozások stabilizálására irányultak az intézkedések, köztük a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése és a több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programok sora.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint Németország hazai összterméke (GDP) 6,3 százalékkal csökkenhet az idén, ez a legnagyobb visszaesés a második világháború utáni német történelemben. Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, és az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2022 elejére elérheti a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. május 19.

500 milliárd eurós alapot javasol Németország és Franciaország

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn.