Adócsökkentésről döntött a német kormány Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. június 12.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadta a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 130 milliárd eurós (45 ezer milliárd forint)  gazdaságösztönző programjának első elemeiről szóló törvényjavaslatokat a német kormány, a pénteki rendkívüli ülésen adócsökkentésekről, a családok, valamint a kis- és a közepes méretű vállalkozások újabb támogatásáról döntött.

A legfontosabb elem az általános forgalmi adó (áfa) 19 százalékról 16 százalékra – a kedvezményes kulcs 7 százalékról 5 százalékra – csökkentése júliustól az év végéig. A kormány a számításai szerint ezzel az intézkedéssel 20 milliárd eurót pumpál a gazdaságba.

Gazdasági érdekképviseletek fenntartásokkal fogadták a tervet. Több ágazati szervezet azt javasolta, hogy a sok bürokrácia miatt inkább később csökkentsék az áfát, és hosszabb ideig legyenek érvényben a csökkentett kulcsok. A kiskereskedelmi ágazat érdekképviseletei kifogásolták, hogy a termékek átárazása túlságosan költséges munka ahhoz képest, hogy csak hat hónapra szól a kedvezmény. A pénzügyminisztérium szerint nem kell feltétlenül minden termékre új árcímkét helyezni, bürokráciamentes, költségkímélő, és teljesen szabályos megoldás, ha csak a kasszába ütik be az alacsonyabb áfával csökkentett fogyasztói árat.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a rendkívüli kormányülés után Peter Altmaier gazdasági miniszterrel közösen tartott tájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy nem változik az eredeti menetrend, az áfacsökkentés július elejétől érvényes, és az intézkedés az év végével a hatályát veszti.

A gazdaságnak éppen a következő hónapokban kell lendületet adni, ezt szolgálja a fogyasztást serkentő áfacsökkentés – mondta a pénzügyminiszter. A gazdasági miniszter hozzátette, hogy az április-júniusi időszakban lehet a mélypont, és az év második felében elkezdődhet a kiemelkedés a második világháború utáni korszak legmélyebb gazdasági válságából.

A kilábalást szolgálja a gyermeket nevelő családok  gyermekenkénti 300 eurós juttatása – az úgynevezett gyermekbónusz – is. A támogatást szeptemberben és októberben folyósítják, a családi pótlék rendkívüli és ideiglenes emeléseként. A gyermeket egyedül nevelő szülőket azzal is támogatják, hogy 2020-ra és 2021-re az eddigi 1908 euróról 4008 euróra emelik a jövedelem adómentes részét.

A járvány miatti válságot leginkább megszenvedő egyéni vállalkozók, a kisebb és a közepes méretű cégek – például színészek, rendezvényszervezők, utazási irodák – támogatására további 25 milliárd eurót fordítanak. Ebből az alapból elsősorban az állandó céges költségekre – például irodabérleti díjra – nyújtanak vissza nem térítendő támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek a bevételük legalább 60 százalékát elveszítették a járvány miatt.

A kormány várakozása szerint a törvényhozás még júniusban megtárgyalja és elfogadja a javaslatokat.

A 130 milliárd eurós csomag a kormány válságkezelő intézkedéseinek második szakaszához tartozik, amelyben a gazdasági növekedés beindítása a cél. Az első szakaszban a válság azonnali hatásainak enyhítésére, a vállalkozások stabilizálására irányultak az intézkedések, köztük a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése és a több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programok sora.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint Németország hazai összterméke (GDP) 6,3 százalékkal csökkenhet az idén, ez a legnagyobb visszaesés a második világháború utáni német történelemben. Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, és az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2022 elejére elérheti a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


500 milliárd eurós alapot javasol Németország és Franciaország
2020. május 19.

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására - jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn.