Online adatszolgáltatási kötelezettségükre figyelmezteti a NAK az őstermelőket

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. június 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
A kamara felhívta az őstermelők figyelmét, hogy az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.

A NAV 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében kiemeli: a büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy a cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az onlineszámla-rendszerbe. A kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy áfaalanyiságot eredményező őstermelői tevékenység adószám birtokában végezhető, így az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.

A közlemény emlékeztet: egy tavalyi jogszabály-módosítás szerint 2020. július 1-jétől tovább bővül az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre: már nem csak a 100 ezer forint vagy annál magasabb áfatartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem – összegtől és áfától függetlenül – minden kiállított számláról, amennyiben a vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany. Az adóhatóság korábban mintegy 1,2 millió vállalkozó részére – köztük az agrár- és élelmiszeriparban érdekelteknek is – küldött tájékoztatást az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Ezzel párhuzamosan elérhetővé vált a NAV onlineszámla-rendszerének mobiltelefonos applikációja is, így a magyarországi adózók az Európai Unióban elsőként érhetik el a mobilon működő ingyenes számlázó programot, és használhatják bárhol, bármikor – írták.

Az Adó Online korábban itt számolt be a vállalkozókat érintő változásról: https://ado.hu/ado/vallalkozok-figyelem-mielott-cegnek-szamlazna-regisztraljon/

Regisztrálni itt lehet: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

(MTI, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


A NAV méltányolja a járványhelyzet miatti mulasztásokat
2020. március 30.

Felmerül a kérdés, hogy a kormány által kihirdetett egészségügyi vészhelyzet idején az adókötelezettségüket önhibájukon kívül elmulasztó, teljesíteni nem tudó adózók milyen eljárásra számíthatnak, milyen szankciókat alkalmazhat velük szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).