Adóelőleg kiegészítés: közeleg a határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számviteli és adózási szakemberek számára a december nem csak a karácsonyi készülődés időszaka, hiszen ez a hónap rengeteg kihívás elé állítja őket. Amellett, hogy december 12-ig és 20-ig el kell készíteni és be kell nyújtani a szokásos havi bevallásokat, további extra erőfeszítést követel, hogy egy igen jelentős számú adói kör számára december 20-ig ki kell egészíteniük az év során megfizetett adóelőlegüket a várható éves adókötelezettség összegére, és erről az EVA kivételével bevallást is be kell nyújtaniuk.

Az adófeltöltési kötelezettség évről-évre kötelező

Az adófeltöltési kalkuláció sok esetben nem is olyan egyszerű, hiszen a vállalkozások egy része decemberben az év többi hónapjához képest extrém nagy forgalmat bonyolít a karácsonyi ajándékvásárlási láznak köszönhetően, vagy eredményét nagyban befolyásolja a forint árfolyamának alakulása, esetleg még bizonytalan, hogy egy megpályázott támogatást sikerül-e elnyernie. A becslést azért fontos igen körültekintően elkészíteni, mert amennyiben a tényleges adatok tükrében elkészített éves bevallás alapján az adóelőleg-kiegészítés (megfizetés és bevallás) nem történt meg legalább 90 százalékos mértékben, akkor az adóhatóság a befizetett adóelőleg és a tényleges éves adó 90 százalékának különbözete után mulasztási bírságot szab ki.

Az adóhatóságok informatikai rendszereiknek köszönhetően viszonylag egyszerűen ki tudják szűrni a mulasztókat, így nem érdemes félvállról venni a kötelezettség teljesítését annak ellenére sem, hogy a bírság mértéke az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkent. A kalkuláció időpontjában előre nem látható körülmények közül viszonylag kevés az, ami mentesíthet a szankció alól. A bírság alapjának számítása során:

  • az adóelőleg-kiegészítés esedékességének napján és a mérlegfordulónapon alkalmazott árfolyam különbsége alapján számított nyereségjellegű árfolyam különbözetet, valamint
  • az adóelőleg-kiegészítés napja és a mérlegkészítés időpontja közötti időszakban ismertté vált, adott üzleti évre elszámolandó, adóalapot képező támogatásokat lehet csak figyelmen kívül hagyni.

Nem célszerű a mulasztási bírság elkerülése végett jelentősen túltölteni az adóelőleget a tényleges adókötelezettséghez képest, hiszen ez akár likviditási problémához is vezethet. Az adózók ugyanis a visszajáró különbözetet csak az éves adóbevallás esedékességét követően tudják visszaigényelni az adóhatóságtól!

Mindezek tükrében lássuk, melyek is a feltöltési kötelezettséggel érintett adók!

Társasági adó

Főszabály szerint azok a kettős könyvvitelt vezető belföldi adózók és külföldi vállalkozók, amelyeknek az előző adóévben az éves szinten számított árbevételük a 100 millió forintot meghaladta adóelőleg-kiegészítésre és az adóelőleg-kiegészítés bevallására kötelezettek az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig. Az adóelőleg-kiegészítés mértéke a várható éves adókötelezettség.

Nem kötelezettek az adóelőleg-kiegészítésére az MRP, az ingatlannal rendelkező társaság tagja, a közhasznú nonprofit gazdasági társaság, a vízitársulat, az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület, az egyház, a lakásszövetkezet, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a szociális szövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és az iskolaszövetkezet.

Iparűzési adó

Azon iparűzésiadó-alanyok, amelyek társasági adóelőleg-kiegészítésre kötelezettek (tehát a megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük a 100 millió forintot elérte),egyúttal kötelezettek az iparűzési adóelőleg kiegészítésére és annak bevallására is.

Innovációs járulék

Függetlenül a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettségtől, az innovációs járulék előlegének kiegészítése és bevallása az adóév utolsó hónapjának 20-ik napjáig minden olyan adózó számára kötelező, amely az innovációs járulék alanya.

Egyszerűsített vállalkozói adó

Az egyszerűsített vállalkozói adó alanyai kötelezettek a tárgy évben megfizetett adóelőleget december 20-ig a várható adó összegére kiegészíteni. Esetükben azonban könnyítés, hogy erről külön bevallás benyújtására nem kötelezettek.

Energiaellátók jövedelemadója

Az energiaellátónak minősülő szervezetek, amennyiben a megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük elérte az 50 millió forintot, kötelesek az adóévük utolsó hónapjának 20. napjáig adóelőlegüket kiegészíteni az adóévi várható fizetendő adó összegére, melyről bevallás benyújtására is kötelezettek.

A bejegyzés szerzője Vizer József, az RSM Hungary adóigazgatója. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.