Adóemelések: Brüsszelen a sor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pozitív sarokszámokat tartalmaz a Széll Kálmán Terv 2.0, de tovább lassítja a magyar gazdaságot. Az új adók sorsáról és az EU és Magyarország kapcsolatának minőségéről is a napokban döntenek Brüsszelben. Gyors értékelések a konvergenciaprogramról.


Mindenképpen pozitív, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 azokat a költségvetési sarokszámokat mutatja fel, amelyeket Magyarországgal szemben a nemzetközi szervezetek megfogalmaztak – mondták az új konvergenciaprogramról a Népszabadság által megkérdezett elemzők. A portfolio.hu elemzése is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiigazítás mértéke pontosan megegyezik a Brüsszel által elvárttal (idén 155, jövőre 400 milliárd forint).

Mindkét lap elemzése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az új adók tovább csökkentik a lakosság fogyasztását, így a gazdasági növekedést. A portfolio.hu úgy számolt, hogy családonként éves szinten 65 ezer forintnyi többletterhet jelent a csomag.

A Népszabadságnak nyilatkozó elemzők közül többen is úgy vélték: kérdéses, hogy Brüsszel miként fogadja a pénzügyi tranzakciós illetéket és a „telekomadót”.

A portfolio.hu szerkesztői elemzésükben úgy vélik: a telekommunikáció és az energiaszektor területén állandósulni látszik a korában ideiglenesnek mondott különadóztatás, ami nem szolgálja a két szektor hosszú távú fejlődését.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó politikai elemzők úgy vélik: a csomag brüsszeli fogadtatása döntő lehet, mert eldől, hogy az EU megelégszik-e a gazdaságpolitikai feltételek vélt vagy valós teljesítésével, vagy pedig ténylegesen számon kéri a demokrácia minőségi követelményeit.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.