Adóemelések: Brüsszelen a sor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pozitív sarokszámokat tartalmaz a Széll Kálmán Terv 2.0, de tovább lassítja a magyar gazdaságot. Az új adók sorsáról és az EU és Magyarország kapcsolatának minőségéről is a napokban döntenek Brüsszelben. Gyors értékelések a konvergenciaprogramról.


Mindenképpen pozitív, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 azokat a költségvetési sarokszámokat mutatja fel, amelyeket Magyarországgal szemben a nemzetközi szervezetek megfogalmaztak – mondták az új konvergenciaprogramról a Népszabadság által megkérdezett elemzők. A portfolio.hu elemzése is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiigazítás mértéke pontosan megegyezik a Brüsszel által elvárttal (idén 155, jövőre 400 milliárd forint).

Mindkét lap elemzése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az új adók tovább csökkentik a lakosság fogyasztását, így a gazdasági növekedést. A portfolio.hu úgy számolt, hogy családonként éves szinten 65 ezer forintnyi többletterhet jelent a csomag.

A Népszabadságnak nyilatkozó elemzők közül többen is úgy vélték: kérdéses, hogy Brüsszel miként fogadja a pénzügyi tranzakciós illetéket és a „telekomadót”.

A portfolio.hu szerkesztői elemzésükben úgy vélik: a telekommunikáció és az energiaszektor területén állandósulni látszik a korában ideiglenesnek mondott különadóztatás, ami nem szolgálja a két szektor hosszú távú fejlődését.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó politikai elemzők úgy vélik: a csomag brüsszeli fogadtatása döntő lehet, mert eldől, hogy az EU megelégszik-e a gazdaságpolitikai feltételek vélt vagy valós teljesítésével, vagy pedig ténylegesen számon kéri a demokrácia minőségi követelményeit.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.