Adók: csökkentek, de nem eléggé


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Habár Magyarország siralmasan szerepel az OECD tavalyi adatokat használó adóteher-összehasonlító jelentésében, az idei változásoknak köszönhetően kedvezően módosult a helyzet.

Az adóalap ugyan emelkedett 27 százalékkal, ám az adókulcsok csökkentek, s 1,9 millióról ötmillió forintos éves bruttó jövedelemre emelkedett a magasabb szja-kulcs sávhatára.

Mindezek hatására az átlagosnak nevezhető havi kétszázezer forintos bruttó jövedelem mellett az adó- és járulékteher a teljes bérköltség 54 százalékáról 45,7 százalékra csökkent az idén. Ugyanakkor 2009-ben az szja- és járulékterheket tekintve még nagyon rosszul álltuk az összehasonlítást. Magyarországon ugyanis – családtípustól és jövedelemszinttől függően – a teljes bérköltség 30,1–58,4 százalékát vonták le, miközben a 31 OECD-tagállam átlaga 16,9–41,1 százalék között mozgott.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.