Adók: csökkentek, de nem eléggé


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Habár Magyarország siralmasan szerepel az OECD tavalyi adatokat használó adóteher-összehasonlító jelentésében, az idei változásoknak köszönhetően kedvezően módosult a helyzet.

Az adóalap ugyan emelkedett 27 százalékkal, ám az adókulcsok csökkentek, s 1,9 millióról ötmillió forintos éves bruttó jövedelemre emelkedett a magasabb szja-kulcs sávhatára.

Mindezek hatására az átlagosnak nevezhető havi kétszázezer forintos bruttó jövedelem mellett az adó- és járulékteher a teljes bérköltség 54 százalékáról 45,7 százalékra csökkent az idén. Ugyanakkor 2009-ben az szja- és járulékterheket tekintve még nagyon rosszul álltuk az összehasonlítást. Magyarországon ugyanis – családtípustól és jövedelemszinttől függően – a teljes bérköltség 30,1–58,4 százalékát vonták le, miközben a 31 OECD-tagállam átlaga 16,9–41,1 százalék között mozgott.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.