Adómegállapodást kötött Vatikán és Olaszország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vatikán az utóbbi hat évre visszamenően információkat szolgáltat Olaszországnak az olasz állampolgárok által a vatikáni pénzintézetek számláin tartott összegekről. Erről írt alá megállapodást a vatikáni külügyminiszter és az olasz pénzügyminiszter.


A Vatikán honlapján szerdán közölt pénzügyi megállapodás alig egy oldalas, mégis rendkívüli jelentőségű. A pápai állam most először nyújt ugyanis betekintést az „olasz bankszámláiba”.

A Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter és Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter által aláírt megállapodás értelmében a két állam kölcsönös információcserére kötelezte el magát 2009. január elsejére visszamenőleg. Ez többek között azt jelenti, hogy az IOR vatikáni bank – először történetében – információkat szolgáltat az olasz pénzügyi hatóságoknak azokról a vatikáni számlákról, amelyeket olasz állampolgárok vagy az Olaszországban állandó lakhellyel rendelkező magánszemélyek birtokolnak. Eddig ezek a vatikáni számlák névtelenek és titkosak voltak.

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>

A megállapodás azt is előírja, hogy a vatikáni bankszámlával bíró olaszoknak az esetleges hozamok után  Olaszországban adót kell fizetniük, ahogyan ezt az olasz bankszámla-tulajdonosok is teszik. Az adózási kötelezettséget 2014 januárjától számolják.

A megállapodás szövege hangsúlyozza, hogy a vatikáni nyitás a pápai állam pénzügyi átláthatóságát szolgálja. A pápai állammal való pénzügyi tárgyalásokat Matteo Renzi olasz miniszterelnök szorgalmazta, aki márciusban úgy fogalmazott, hogy a Vatikánnal való adómegállapodás „tetemes összeget” hozhat az olasz államkasszába. Az IOR jelenlegi mintegy 16 ezer számlájából 800-ra teszik az olasz tulajdonú számlákat.

Az olasz jegybank adatai szerint csak 2009-2012 között (a Vatikánban indított belső pénzügyi átvilágítás első éveiben) az olasz tulajdonú vatikáni számlákról közel félmilliárd eurót utaltak át német bankokba.

A Vatikánváros és Olaszország közötti pénzügyi megállapodás az olasz parlament ratifikációjával lép életbe.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.