Adóváltozások átláthatóan és egyszerűen


A 2021. év közben hatályba lépett és a 2022. január 1-jétől hatályba lépő adóváltozások számos jogszabályt érintettek. Cikkünkben olyan hasznos információkat gyűjtöttünk össze, amelyek a Adó Jogtár® felhasználók számára megkönnyíthetik a változások implementálását a munkafolyamataikba, valamint olyan új szolgáltatásokat mutatunk be, amelyek a továbbképzésben nyújtanak segítséget.

Hagyományosan az évközbeni és az éveleji adóváltozások legkomplexebb tartalmi összefoglalását az Adó-kódex évvégi és éveleji lapszámaiban publikáljuk, hiszen ezekben a kiadványokban jogszabályokat egységes szerkezetben jelenítjük meg a hozzájuk fűzött magyarázatokkal együttesen. Ezen lapszámok elkészítésével párhuzamosan szerzőink és kollégáink elkezdenek dolgozni az Adó Jogtár® változásokkal érintett egyéb tartalmain, hogy mielőbb elérhetővé váljanak az Önök részére frissített tartalommal  a kommentárok, a magyarázatok és a Navigátor folyamatábrák.

A többnyire salátatörvényekben érkező jogszabályváltozások sokszor bonyolult értelmezési kérdéseket vetnek fel, ezeknek a megválaszolásában segítenek a Navigátor folyamatábrák, amelyek például bemutatják az adóelőleg-fizetés szabályait, a nem számlázott szállítás, szolgáltatás könyvvitelét, a KIVA által kiváltott közterheket és még több száz gazdasági eseményt az áfa, a tao, a KIVA, a számvitel, az adóeljárás és a bérszámfejtés vonatkozásában. A folyamatábrák hatékony és egyszerű módon szemléltetik az összefüggéseket annak érdekében, hogy lerövidítsék a módosulások miatt felmerülő tanulási időt.

A megváltozott jogszabályok gördülékenyebb alkalmazásához hozzájárulnak többek között az Art., az Air., az Avt. Kommentárok, valamint az a közel 40 szakértői magyarázat, amelynek a frissítése az előző három hónapban megtörtént. Ezek között megtalálható például a számvitelről, a személyi jövedelemadóról, a jövedéki adóról, az általános forgalmi adóról vagy akár a szerzői jogdíjról szóló magyarázat is, de a gyógyszerforgalmazók különadóiról szóló magyarázatot is fellelhetjük az Adó Jogtár® Prémium szintjén.

A módosítások gyakorlatba való könnyebb átültetését segítik az RSM által készített kalkulátorok, a gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos költségtérítésekről, egyes juttatásokról, a járműhasználat költségeinek elszámolásáról szóló tudnivalók, valamint a különböző számviteli tartalmak úgy, mint a beszámolósémák és a számpéldák, továbbá az Adólapcsalád 2021 év végéig megjelent lapszámai is.

Az Adó Jogtár® egyik legjelentősebb újdonsága, hogy a szolgáltatások között már elérhető a magyar–angol–német–francia jogi szakszótár teljes anyaga, valamint a Jogtár® felhasználói számára továbbképzési lehetőségként ingyenes hozzáférést biztosítunk a 2020. és 2021-es év adózási, bérszámfejtés-, HR- és TB témájú webinárjaiból összeállított válogatás archívumhoz. A több mint 30 kurzus közt olyan népszerű témák is megtalálhatóak mint a bérszámfejtők 2022-es feladatai, az elektronikus kereskedelem új áfaszabályai, nyugdíjszabályok, önkormányzatokat érintő adóváltozások, NAV Online számlázási tudnivalók, valamint a home office/távmunka szabályozás és dolgozói juttatások.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.