Adóváltozások átláthatóan és egyszerűen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2021. év közben hatályba lépett és a 2022. január 1-jétől hatályba lépő adóváltozások számos jogszabályt érintettek. Cikkünkben olyan hasznos információkat gyűjtöttünk össze, amelyek a Adó Jogtár® felhasználók számára megkönnyíthetik a változások implementálását a munkafolyamataikba, valamint olyan új szolgáltatásokat mutatunk be, amelyek a továbbképzésben nyújtanak segítséget.

Hagyományosan az évközbeni és az éveleji adóváltozások legkomplexebb tartalmi összefoglalását az Adó-kódex évvégi és éveleji lapszámaiban publikáljuk, hiszen ezekben a kiadványokban jogszabályokat egységes szerkezetben jelenítjük meg a hozzájuk fűzött magyarázatokkal együttesen. Ezen lapszámok elkészítésével párhuzamosan szerzőink és kollégáink elkezdenek dolgozni az Adó Jogtár® változásokkal érintett egyéb tartalmain, hogy mielőbb elérhetővé váljanak az Önök részére frissített tartalommal  a kommentárok, a magyarázatok és a Navigátor folyamatábrák.

A többnyire salátatörvényekben érkező jogszabályváltozások sokszor bonyolult értelmezési kérdéseket vetnek fel, ezeknek a megválaszolásában segítenek a Navigátor folyamatábrák, amelyek például bemutatják az adóelőleg-fizetés szabályait, a nem számlázott szállítás, szolgáltatás könyvvitelét, a KIVA által kiváltott közterheket és még több száz gazdasági eseményt az áfa, a tao, a KIVA, a számvitel, az adóeljárás és a bérszámfejtés vonatkozásában. A folyamatábrák hatékony és egyszerű módon szemléltetik az összefüggéseket annak érdekében, hogy lerövidítsék a módosulások miatt felmerülő tanulási időt.

A megváltozott jogszabályok gördülékenyebb alkalmazásához hozzájárulnak többek között az Art., az Air., az Avt. Kommentárok, valamint az a közel 40 szakértői magyarázat, amelynek a frissítése az előző három hónapban megtörtént. Ezek között megtalálható például a számvitelről, a személyi jövedelemadóról, a jövedéki adóról, az általános forgalmi adóról vagy akár a szerzői jogdíjról szóló magyarázat is, de a gyógyszerforgalmazók különadóiról szóló magyarázatot is fellelhetjük az Adó Jogtár® Prémium szintjén.

A módosítások gyakorlatba való könnyebb átültetését segítik az RSM által készített kalkulátorok, a gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos költségtérítésekről, egyes juttatásokról, a járműhasználat költségeinek elszámolásáról szóló tudnivalók, valamint a különböző számviteli tartalmak úgy, mint a beszámolósémák és a számpéldák, továbbá az Adólapcsalád 2021 év végéig megjelent lapszámai is.

Az Adó Jogtár® egyik legjelentősebb újdonsága, hogy a szolgáltatások között már elérhető a magyar–angol–német–francia jogi szakszótár teljes anyaga, valamint a Jogtár® felhasználói számára továbbképzési lehetőségként ingyenes hozzáférést biztosítunk a 2020. és 2021-es év adózási, bérszámfejtés-, HR- és TB témájú webinárjaiból összeállított válogatás archívumhoz. A több mint 30 kurzus közt olyan népszerű témák is megtalálhatóak mint a bérszámfejtők 2022-es feladatai, az elektronikus kereskedelem új áfaszabályai, nyugdíjszabályok, önkormányzatokat érintő adóváltozások, NAV Online számlázási tudnivalók, valamint a home office/távmunka szabályozás és dolgozói juttatások.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.