Adózatlan alkohol, hamis cipő – fogás a pénzügyőröknél


Több mint ezer liternyi alkoholt találtak a pénzügyőrök egy moldáv buszban az M3-as autópálya Heves vármegyei szakaszán – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden. Kétezernél több hamis cipőt szállított egy bolgár kamion, amelyet Gyulánál ellenőriztek – közölte kedden közleményben a NAV.

Több mint ezer liternyi alkoholt találtak egy moldáv buszban

A busz, amelyben az alkoholt megtalálták, Franciaországba tartott, és a negyven férőhelyes járműben hatan utaztak. A pénzügyőrök a csomagtér átvizsgálásakor kartondobozokba csomagolva, különféle flakonokban több mint ezer liter alkoholtartalmú folyadékot és néhány doboz moldáv zárjegyes cigarettát találtak. Az 1181,5 liter alkoholt és az adózatlan cigarettát lefoglalták, és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak – áll a közleményben.

Hamis cipőket szállító bolgár kamiont állítottak meg Gyulánál

Mint írták, a Németországba tartó kamiont január 6-án rutinszerű közúti ellenőrzésnek vetették alá, ám a raktérben talált különféle színű, igényesen csomagolt, Nike feliratú cipők felkeltették a pénzügyőrök figyelmét. A 2052 pár cipő hamisítvány volt, amelyeket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba.

A járőrök a mintegy 26 millió forint vagyoni hátrányt okozó árukészletet lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak – közölték.

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a hamis termékek nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, a vásárlókra nézve is kockázatot jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek kapcsolatba az emberi szervezettel, amelyek akár az egészségre is ártalmasok lehetnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.