NAV-Figyelő 2. hét | Részesedés induló vállalkozásban, ügyfél-visszajelzések gyűjtése


Az adóhatóság honlapján tette közzé a tájékoztatást a 2024-től hatályos szja-szabályról, mely szerint nem számít bevételnek mostantól, ha a magánszemély induló vállalkozásban munkavállalóként, vezető tisztségviselőként tagsági jogot megtestesítő részesedést (üzletrészt, részvényt) szerez ingyenesen vagy kedvezményesen, ideértve azt is, ha a magánszemély a részesedést jog gyakorlása révén a jog alapításakor induló vállalkozásnak minősülő személyben szerezte.

Részesedés szerzése induló vállalkozásban

Az adóhatóság honlapján tette közzé a tájékoztatást a 2024-től hatályos szja-szabályról, mely szerint nem számít bevételnek mostantól, ha a magánszemély induló vállalkozásban munkavállalóként, vezető tisztségviselőként tagsági jogot megtestesítő részesedést (üzletrészt, részvényt) szerez ingyenesen vagy kedvezményesen, ideértve azt is, ha a magánszemély a részesedést jog gyakorlása révén a jog alapításakor induló vállalkozásnak minősülő személyben szerezte.

A közlemény kiemeli továbbá, hogy 2024. január 1-től a magánszemélynek akkor sem keletkezik bevétele, ha induló vállalkozás munkavállalójaként, vezető tisztségviselőjeként az induló vállalkozásban tagsági jogot megtestesítő részesedés megszerzésére vonatkozó jogot szerez.

Az adómentességnek a fogalmi megfelelőségen felül további feltételei is vannak, melyek a következők:

  • a juttatás feleljen meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének,
  • a munkavállaló, vezető tisztségviselő a megszerzett részesedést a szerzéstől számítva legalább három évig ne értékesítse, illetve a munkavállaló, a vezető tisztségviselő a tagsági jogot megtestesítő részesedésre vonatkozó jogot a szerzést követő legalább három évig ne ruházza át másra.

Az induló vállalkozásnak az adóévet követő év január 31-ig magánszemélyenként adatot kell szolgáltatnia a hatóságnak az érintett adóévben átadott összes részesedés könyv szerinti értékéről, valamint a részesedés magánszemély által megfizetett ellenértékének összegéről.

Frissülő információs füzetek

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordítva az adózók tájékoztatására, folyamatosan aktualizálja a 2024-ben hatályban lévő szabályokkal az egyes információs füzeteit.

Az elmúlt hét során az alábbi tájékoztatókat frissítette a NAV:

  • A köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA) – 37. sz. információs füzet
  • Bankkártyás adófizetés – 35. sz. információs füzet
  • Külföldi utasnak értékesített termékek áfamentessége – 15. sz. információs füzet
  • Növekedési adóhitel – 93. sz. információs füzet
  • Eljárási illeték a NAV eljárásaiban – 34. sz. információs füzet

Az elkövetkező hetekben, hónapokban várható a többi tájékoztató anyag aktualizálása is.

Ügyfél-visszajelzéseket vár az adóhatóság

Kérdőíves felméréssel kutatja a felhasználók véleményét a NAV annak érdekében, hogy vizsgáljak az ügyintézői felületek korábbi fejlesztéseit, illetve megismerjék, hasznosítsák az egyes felhasználói tapasztalatokat.

A kutatásban a fő adóhatósági tájékoztató és ügyintéző felületek, a NAV-honlap, a NAV Ügyfélportál és a NAV Infóvonal (ÜCC) felhasználóinak véleményét kérik.

A néhány perc alatt kitölthető, anonim kérdőív kitöltői a NAV honlapjáról, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) és a NAV telefonos Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeréről (ÜCC), e felületek működéséről, használhatóságáról mondhatják el véleményüket. A felmérés elsődleges célja az ügyféltapasztalatok összegyűjtése, a fejlesztések hasznosulásának vizsgálata.

A kérdőívet az említett felületeket rendszeresen használó ügyfeleknek juttatja el az adóhatóság, valamint az elérhető a hatóság honlapján is. A részvétel a kutatásban önkéntes, az adatok feldolgozása anonim.

A teljes cikk – benne az adótrafipax, az új információs füzetek, SZJA 1% felajánlásokkal kapcsolatos tudnivalók – IDE kattintva érhető el.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.