Áfa: így működik a különbözeti adózás (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A különbözeti adózás feltételeiről és a láncügyletek adójogi megítéléséről tájékozódhat részletesen az Áfa-kalauz friss, 2019/2-es számából.

Az Áfa-kalauz legfrissebb számában a használt ingóságok értékesítése kapcsán érvényesülő különbözeti vagy más néven árrés adózás szabályrendszerével, különösen e speciális adómegállapítási szabályok alkalmazásának feltételeivel foglalkozik. A különbözeti adózás feltételei című cikk szerzője áttekinti azon követelményeket, amelyek teljesülése esetén a különbözeti adózás szerint kell eljárni, kiemelt figyelmet szentelve az Európai Unió Bírósága által e tárgykörben hozott döntéseknek, amelyek az egyes feltételek tartalmát illetően jelentős támpontot adnak a jogkövető magatartás kialakításához.

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása és a közös hozzáadottértékadó-rendszer magyar jogszabályokba történő átültetése óta a láncügyletek adójogi megítélése, a helyes bizonylatolás és adómegállapítás számos kérdést vetett fel, amelyekkel összefüggésben még napjainkban is merülnek fel bizonytalanságok. A szaklap Iránymutatás a láncügyletek és a háromszögügyletek útvesztőihez című írásában bemutatja a láncügyletek különböző megjelenési formáit, az adókötelezettségeket érintő sajátosságokat és a háromszögügyletekhez kapcsolódó egyszerűsítő szabályozást is.

Az áfabevallás 69. sora című cikk az „áfabevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1965 számú kötegelt nyomtatvány 1965A-01-es lapjának a „Közösségen belüli termékbeszerzés után levonható adó összege” megnevezésű 69. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket tekinti át.

ÁFA-KALAUZ előfizetés

Havonta megjelenő, 16 oldalas szaklapunk jól hasznosítható gyakorlati ismereteket és elengedhetetlen információkat nyújt a felmerülő áfaproblémák gyors megoldásához és a szakmai kérdések megválaszolásához.

További információ és előfizetés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.