Áfacsökkentés élénkíthetné az újlakáspiacot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfacsökkentés élénkíthetné az újlakáspiacot a Cordia Zrt. A cég vezérigazgatója, Földi Tibor elmondta, hogy a mostani 27 százalékos áfa mellett a tavalyi forgalomhoz hasonló várható a fővárosi újépítésű lakások piacán. Budapesten 2011-ben 2732 új lakás talált gazdára.


A növekedést véleménye szerint 10 százalékosra csökkentett áfával lehetne elérni, ekkor 1450 lakással kellene többet eladni ahhoz, hogy az állam bevétele ne csökkenjen – közölte a cég vezetője. A fővárosi újlakáspiacon tavaly 445 ezer forint volt a négyzetméterenkénti lakásár, de az újonnan elkészült 1370 lakás átlagára négyzetméterenként 465 ezer forint volt.

A Cordia a lakásépítés, illetve a lakásfelújítás növelésének szükségességét a korszerű lakások alacsony arányával indokolta. A közel 4,5 milliós lakásállomány fele panel, vályogból, illetve 1945 előtt épült. A 2002 után épült – energetikailag korszerűnek tekinthető – lakások aránya mindössze 8 százalék.

Budapesten tavaly 2700 új lakást értékesítettek, év végén 4565 lakást kínáltak eladásra, a készlet 1500-zal csökkent. Idén – a Cordia becslése szerint – 1000-1500 új lakás épül a fővárosban, és legfeljebb 2500-2700 lakást adnak el, így az eladatlan ingatlanok száma 4 ezer alá csökken.

A tavaly értékesítettek 10 százaléka volt garzon méretű, és 19 százalékot tett ki a 4 vagy többszobás lakások aránya. A kétszobás lakások aránya 36 százalék, a háromszobásoké 35 százalék volt.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.