Bérkompenzáció: hamarosan indul a pályázat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adatlap, nyilatkozat – ezeket kell akkurátusan kitölteniük, aláírniuk, s két példányban benyújtaniuk az aláírási címpéldánnyal egyetemben azoknak a vállalkozásoknak, amelyek eredményesen akarnak szerepelni a hamarosan induló bérkompenzációs pályázaton, amelyen az ötszázalékos béremelést idén kigazdálkodni nem tudók nyerhetnek legfeljebb 3 százalékpontos támogatást a 21 milliárd forintos pályázati keretből – számol be a nol.hu

A papírmunka nem lesz vészes, az adatlap egyetlen oldalból áll majd, a nyilatkozat is csak ötből – a kormányzati tervek szerint. A pályázóknak a szokásos adatokon – név, székhely, adószám, cégjegyzék száma – túl a foglalkoztatással összefüggő információkat is meg kell adnia az adatlapon (amelyet majd egy kormányzati honlapról lehet letölteni), a 2010 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan. Így a 2011-es átlagos statisztikai állományi létszámról, a vállalkozás teljes munkavállalói körét alapul véve az évi bruttó átlagkeresetről (ami nem érheti el a 215 ezer forintot) kell tájékoztatni, illetve a támogatással érintett idei munkavállalói létszámról – ide azok tartoznak, akiknek 2011-ben a rendszeres bére nem érte el a bruttó 181 400 forintot. Végül fel kell tüntetni az igényelt támogatási összeget.

A nyilatkozat összetettebb, s azt a célt szolgálja, hogy a kiíró meggyőződjön a pályázó alkalmasságáról. Többszörös szűrőn kell átesniük a jelentkezőknek, azok a cégek például hozzá se fogjanak a kitöltéshez, amelyek ellen a megszüntetésükre irányuló eljárás (csőd, felszámolás, végelszámolás) van folyamatban. Ahol köztartozás halmozódott fel, ott pedig arról kell sürgősen gondoskodni, hogy halasztást kapjanak az adóhatóságtól a fizetési kötelezettségükre, máskülönben őket is el fogják utasítani. Az sem számíthat megértésre, aki az elmúlt három évben a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) származó támogatással összefüggő szerződéses kötelezettségeit nem teljesítette. S természetesen a rendezett munkaügyi kapcsolat is feltétele a pályázat befogadásának.

További részletek a nol.hu-n.

Forrás: nol.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.