Áfavizsgálat és vagyonosodási vizsgálat együtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfavizsgálat és vagyonosodási vizsgálat kombinációja buktatta le egy szegedi bt. ügyvezető-beltagját, aki fiktív gabona- és étolaj-értékesítésből származó „jövedelmét” részben felélte, részben bankszámláin tárolta. A súlyos bírságon túl öt évet is kaphat.


A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint a cégnél több ellenőrzést tartottak, melyek során bebizonyosodott: a gazdasági társaság fiktív számlák alapján igényelt vissza általános forgalmi adót, illetve jogosulatlanul számlázott adómentesen, mivel az unión belüli gabonaértékesítéseivel kapcsolatban nem tudta igazolni, hogy az áru elhagyta Magyarországot. Az adóigazgatási szakemberek bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV régiós pénzügyi nyomozóinál.

Ha a nyomozás során igazolódik a jelentős értékre elkövetett adócsalás és más bűncselekmények gyanúja, akár öt év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság az elkövetőkre.

Az adóellenőrök a cég papírjainak átvizsgálásakor felfigyeltek arra, hogy az üzletvezető mint beltag a vizsgált időszakban mintegy 22,1 millió forint tagi kölcsönt nyújtott saját cégének, ezért az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el nála. Ennek során kiderült, hogy az üzletvezető mint magánszemély az általa nyújtott tagi kölcsönök mellett csaknem 15 millió forintért vásárolt személygépkocsikat, több tízezer eurót fizetett be devizaszámláira, több mint 10 millió forintot a bankszámláira és milliókat költött hiteltörlesztésre, miközben a vizsgált két évben összesen 3,2 millió forint bruttó jövedelmet vallott be. Az egyik évben 57 millió forinttal költött többet a bevallott bevételeinél, tehát a cég fiktív ügyleteiből származó bevételek a gabonanepper bankszámláin csapódhattak le. Az adóhatóság az üzletvezetőnél személyi jövedelemadó, magánszemélyek különadója, valamint százalékos egészségügyi hozzájárulás címén csaknem 29 millió forint adóhiányt állapított meg, mely után összesen mintegy 27 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot is kiszabott – áll a közleményben.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.