Alacsony lett a tavalyi hiány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tavalyi államháztartási hiányra vonatkozó legfrissebb adatok megerősítik, hogy teljesül az idei, 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycél.


Az NGM pénteki közleményében azt írta: a KSH által közzétett adatok alapján 2012-ben az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2 százaléka volt, amely kedvezőbb a nemzetközi partnerek korábbi várakozásainál.

„Az Európai Uniónak kiküldött előrejelzés azt is megerősíti, hogy idén teljesülni fog a kormány által kitűzött 2,7 százalékos hiány. Mindez bizonyítja a kormány elkötelezettségét és képességét a hiány tartósan 3 százalék alatt tartásában, így jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól” – áll a közleményben.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.