Alkotmányellenes az ingatlanadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alkotmányellenesnek bizonyult a vagyonadó ingatlanra vonatkozó része, mert az Alkotmánybíróság szerint nem minden adózó rendelkezik ingatlanforgalmi szakértelemmel. A hajók, repülők, s a nagy teljesítményű autók után azonban meg kell majd fizetni a vagyonadót.

Visszamenőlegesen megsemmisítette a köznyelvben vagyonadónak nevezett törvény ingatlanokra vonatkozó rendelkezéseit az Alkotmánybíróság.

Kellő ingatlanforgalmi szakértelem hiányában az adóalanyok nem tudják adóbevallási kötelezettségüket hibátlanul, helyes és valós adattartalommal teljesíteni – derül ki az Alkotmánybíróság indoklásából.

A feltételezett forgalmi értékben való viszonylag kis mértékű tévedés is olyan kockázatot jelent, amelynek következményeit a törvény a vagyonadónál egyoldalúan az adóalanyra hárítja – állapítja meg az indokolás.

Nem megoldás az APEH-kalkulátor

Az AB figyelembe vette, hogy az APEH honlapján elérhető értékbecslő kalkulátor által adott értéket a bevallásban szerepeltetve az APEH biztosan nem bünteti az adózót, de a testület szerint nem várható el minden adóalanytól az adóhatóság online kalkulátorának használata.

Ráadásul – mint az AB indoklása utal arra – végső soron itt arról is szó van, hogy annak nem kell büntetéstől tartania, aki bevallásában óvatosságból az adóhatóság által közölt értékből indul ki, jóllehet ingatlanának tényleges forgalmi értéke alatta marad a becsült adóhatósági értéknek. Másrészt mentesülhet az adó megfizetése alól, akinek az ingatlana — az egyedi jellemzőire, kialakítására tekintettel — az adóhatóság által becsült forgalmi értéket jelentős mértékben meghaladja.

Így is, úgy is alkotmányellenes

Az indoklás hangsúlyozza: nem az önadózással, mint adótechnikával van baj – csak éppen ezt akkor kellene alkalmazni, ha az adózó számára pontosan rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyek alapján az adózó meg tudja állapítani az adó alapját, s amelyből ki tudja számítani az adót.

Nem vált be a szolgai módszer

A kormány éppen ezért próbálkozott a vagyonadónál az önadózás technikájával. Bajnai Gordon miniszterelnök korábban úgy fogalmazott: „”A luxusadót megszüntető alkotmánybírósági határozatban szereplő ajánlást szinte szolgai módon alkalmazva pontosan úgy vezettük be a vagyonadót, ahogy az Alkotmánybíróság (AB) javasolta””. Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek hétfőn a kormányszóvivő is, aki akkor közölte azt is: az AB nemleges döntése esetén 50 milliárd forint esik ki a költségvetésből, amit pótolni kell.

A kieső összeg nagyjából a magyar GDP 0,2 százaléka. A 2010-re tervezett hiánycél a GDP arányában 3,8 százalék, ám erről a számról – a kormány kivételével – szinte senki sem gondolta eddig sem, hogy tartható lenne.

A cikk teljes terjedelemben a FigyelőNet-en olvasható.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.