A tartalékok alapján döntenek a kieső ingatlanadó pótlásáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetési tartalékok számbavétele és az adóbevétel-prognózisok kiszámítása után lehet majd pontosan megmondani, hogyan kompenzálják az ingatlanadó kiesését a költségvetésben – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Az Alkotmánybíróság kedden meghozott egyhangú határozatával visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény ingatlanadóra vonatkozó részét. Az ingatlanadó 50 milliárd forintos bevételi tétellel szerepelt az idei költségvetésben.

Oszkó Péter a reggeli műsorban a kieső bevételek pótlásáról elmondta: egyrészt ki kell számolni, hogy a több mint 200 milliárdos tartalékból mekkora az az összeg, amely még semmilyen módon nincs lekötve, és nem is várható a felhasználása. Másrészt azt is meg kell nézni, hogy az adóbevételeket hogyan prognosztizálják.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a költségvetés elkészítésekor még 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak, ám 2009 végére kiderült, hogy ez túlzottan pesszimista előrejelzés volt. Év végére már 0,6 százalékos visszaesést várt a tárca, és ezt ismét korrigálják, mivel úgy tűnik, hogy a magyar exportpiacok a vártnál kedvezőbben állnak. Ennek kapcsán az adóbevételek akár kedvezőbben is alakulhatnak – mondta el Oszkó Péter.

A tartalékok és az adóbevételek számbavétele után lehet eldönteni, hogy az esetleges adóbevételi többleteken, tartalékokon és a le nem kötött tartalékokon túl kell-e még az 50 milliárd forint pótlására intézkedéseket tenni – hangsúlyozta Oszkó Péter. Hozzáfűzte: az esetleges intézkedések csakis az állami intézmények működését érinthetik.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.