Alulteljesítő adóbevételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A központi költségvetés 2012-es bevételeinek 64 százalékát megtermelő nyolc meghatározó adónem közül hatnál elmaradás mutatkozik a törvényi előirányzathoz képest. Az InfoTandem heti infografikájából az is kiderül, hogy e körben a legnagyobb mértékű alulteljesítés a pénzügyi szervezetek különadójánál és az evánál történt.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette az államháztartás 2012. évi előzetes pénzforgalmi adatait. E szerint a 620 milliárd forintos – a vártnál mintegy 70 milliárddal kedvezőbb – hiánnyal záró központi költségvetés bevételei a módosított törvényi előirányzattól 172 milliárd forinttal maradtak el, ami 1,8 százalékos alulteljesítésnek felel meg.

A 9376,7 ezer milliárd forintnyi bevételből 6 ezer milliárdot 8 meghatározó adónem hozott össze. Közülük továbbra is az általános forgalmi adó számít messze a legnagyobb forrásnak. A nettó áfa-bevétel a 4542,0 milliárd forintos bruttó befizetés és az 1794,6 milliárdos visszautalás eredményeként adódott, s 2,5 százalékos elmaradást mutatott a tervtől, de így is 23,8 százalékkal megfejelte a 2011-es adatot. A fogyasztáshoz kapcsolt adók közül a jövedéki adó számít még komolyabb tételnek, itt viszont némiképp sikerült túlteljesíteni az előirányzatot, főként a dohánytermékek vártnál élénkebb forgalmának köszönhetően. Ez utóbbiak után 345 milliárd forint folyt be, ami ötödével magasabb a megelőző évinél, miközben a bevétel bő felét adó üzemanyagoknál stagnálást mértek.

A csaknem másfélezer milliárd forintnyi személyi jövedelemadó 2011-hez képest 8,4 százalékkal hozott többet a konyhára. Ennek hátterében elsősorban az adójóváírás megszüntetése és a havi 202 ezer forint alatti jövedelmek szuperbruttósításának kivezetése áll. Az előirányzathoz képest viszont 4,8 százalékos alulteljesülés mutatkozik. Ennek oka részben az, hogy a vártnál lassabban nőtt a kiáramló bértömeg. Másfelől, 2011 decemberében még úgy kalkulált a kormány, hogy az addigiakhoz képest további 100 ezer adózó érvényesít majd a bevallásában családi kedvezményt, ehhez képest 207 ezren tették ezt meg, ami meglódította a kiutalásokat.

A társasági adónál a májusi adóbevallást követő, vártnál nagyobb összegű visszaigénylések állnak az elmaradás hátterében. A játékadó-bevételeknél pedig a pénznyerő automaták októberi betiltása után borítékolni lehetett a drasztikus alulteljesítést.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) szintén jóval kevesebbet kasszírozott a büdzsé a reméltnél: a mínusz itt körülbelül 35 százalékos. Pedig 2012 januárjától az adómérték 30-ról 37 százalékra ugrott, ám az adóalanyi kör lényegesen szűkült. Ennél is sokkal nagyobb, 55 százaléknyi deficit mutatkozik az előirányzathoz mérten a pénzügyi szervezetek különadója soron. A nemzetgazdasági tárca elemzése szerint ezért a végtörlesztéshez kapcsolódó veszteségelszámolás okolható. Az egyes ágazatokat terhelő különadónál viszont közel 7 százalékkal sikerült túlteljesíteni az előirányzatot, bár 2011-hez képest itt is apadt a bevétel 3,7 százalékkal.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.