Annyi a svájci banktitoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Svájccal is lesz automatikus adóügyi információcsere – írja az RSM DTM blogja.


Nincs többé svájci banktitok. Svájc az 52. állam, amely aláírta az automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást.

Mondhatni mérföldkőhöz érkezett a sokáig banki titkok megőrzéséről hírhedt Svájc, mivel 2014. november 19-én aláírta az OECD és G20 csoport által kidolgozott, automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást (multilateral competent authority agreement – „MCAA”).

Nemzetközi nyomásra már ugyan tett korábban lépéseket az alpesi ország a nyitás felé, legutóbb 2013. október 15-én, amikor aláírta az OECD multilaterális adóügyi együttműködési egyezményét, amely a most aláírt MCAA keretmegállapodás alapjaként szolgál. Az erról szóló OECD publikáció angol nyelven itt érhető el.

Ezzel Svájc az 52. állam, amely aláírta az MCAA-t. Az előző 51 ország 2014. október 29-én, Berlinben írta alá a megállapodást és túlnyomó többségük 2017. szeptemberében tervezi végrehajtani az első információcserét. Három ország (Albánia, Aruba, Ausztria) egy év haladékkal, 2018 szeptemberében tervezi ezt megtenni, ez utóbbi dátumot vállalta Svájc is. Az aláíró államok listája itt található.

Időpont: 2014. december 9–10.
Helyszín: Best Western Hotel Hungária
Előadók: közismert szakértők, adózási, számviteli, pénzügyi szakemberek

1. nap: Számviteli változások a gyakorlatban 2014 • Számviteli változások 2015-től • Számviteli ellenőrzés és a hibák javítása • Értékcsökkenés számviteli kérdései elszámolása

2. nap: Az adózás rendjéről szóló törvény változásai • Személyi jövedelemadó változásai • Járulékok változásai • Általános forgalmi adó változásai • Társasági adó változásai

A svájci parlamentnek még jóvá kell hagynia a svájci szövetségi pénzügyminisztérium döntését, illetve elképzelhető, hogy népszavazást is tartanak e kérdésben.

Az OECD erről szóló publikációja angol nyelven itt érhető el.

A bejegyzés szerzője Fajcsák Gábor, az RSM DTM Hungary Zrt. adómenedzsere, nemzetközi adószakértője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.