APEH: a recesszió miatt apadtak az adóbevételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH 4.113,3 milliárd forint bevételt realizált a kezelésében lévő adókból az idén az első félévben – a magánnyugdíjpénztárak részére beszedett 179,9 milliárd forintot nem számítva -, ami 3,7 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél – közölte szerdán az adóhatóság az MTI-vel

Az egyes adónemeknél eltérő trendek érvényesültek, a visszaesés leginkább az általános forgalmi adónál, illetve a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adónemeknél volt tapasztalható.

A személyi jövedelemadóból (szja) június végéig 947,6 milliárd forint bevétel teljesült, 28,9 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly az első félévben. Az szja befizetések 16,6 milliárd forinttal, 1.053,8 milliárd forintra csökkentek, a visszautalt adó ezzel egyidejűleg 12,3 milliárd forinttal, 106,3 milliárd forintra emelkedett.

Az általános forgalmi adóból (áfa) az első félévben 929,7 milliárd forint nettó bevétel származott, ami 8 százalékkal – 80,4 milliárd forinttal – alatta marad az egy évvel korábbinak. Az áfa-befizetések valamivel több mint 10 százalékkal, míg a visszautalások közel 14 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest.

A társasági adóból származó bevétel június végéig 220,6 milliárd forintot tett ki, 15,4 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi első félévit. Az adózók június végéig 245,9 milliárd forintot fizettek be, 10,2 milliárd forinttal többet, mint az előző évben. A nettó bevételeket növelte, hogy a visszaigényelt adó ezzel egyidejűleg 5,2 milliárd forinttal, 25,3 milliárd forintra mérséklődött.

A munkaadói járulékból a tavalyinál 2,9 milliárd forinttal kevesebb, míg a munkavállalói járulékból lényegében bázis szintű bevétel realizálódott. Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel 44,4 milliárd forintot tett ki, 0,7 milliárd forinttal több az előző évinél. Illetékekből az APEH 64,8 milliárd forintot szedett be, 10,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint tavaly az első félévben, ebből 38,2 milliárd forint a költségvetést, 29,4 milliárd forint az önkormányzatokat illette.

Forrás: portfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.