Ausztria megadóztatja a Svájcban tartott pénzeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák és a svájci pénzügyminiszter aláírta a Svájcban tartott osztrák bankszámlák megadóztatásáról szóló megállapodást pénteken Bernben. Az egyezmény célja a svájci banktitok által védett és eddig az osztrák adóhatóság elől rejtve maradt bankszámlák megadóztatása és legalizálása. Az ügyfelek választhatnak, hogy névtelenségük megőrzése mellett egy visszamenőleges, átalány jellegű adót von le tőlük a bank, vagy önként bevallást tesznek az osztrák hatóságnál Svájcban tartott vagyonukról.


Az első lehetőség választása egyben felmentést jelent az adóelkerülésért egyébként kiszabható büntetés és a hatósági vizsgálat alól. A bankok továbbra sem közölnek adatokat ügyfeleikről az osztrák hivatalos szervekkel. A visszamenőleges adó mértéke 15 és 38 százalék között lesz, a bankszámla nagyságától és attól függően, hogy milyen régen nyitották. A kamatadó mértéke – az ausztriaival megegyezően – 25 százalékos lesz.

Az egyezmény 2013-ban léphet hatályba, az első évben egymilliárd eurós bevételre számít az osztrák állam.

Az osztrák ellenzék hevesen bírálta az adóamnesztiát is lehetővé tévő megoldást. Nézetük szerint a kormány „megjutalmazza” az adócsalókat, s az egyezmény a tisztességes adófizetők „arcul csapásával” ér fel. Maria Fekter pénzügyminiszter az aláírást bejelentő közleményben ezzel szemben úgy vélekedett, a megállapodás csökkenti az adóelkerülésre való hajlandóságot, mert lehetőséget kínál az adózatlan vagyonok „egyszer s mindenkorra” való legalizálására. „Jobb hozzávetőlegesen megoldani a problémát, mint sehogy sem megoldani” – fogalmazott Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter a közszolgálati rádióban.

A pénzügyminisztérium cáfolni igyekezett azokat a bírálatokat is, amelyek szerint a számlatulajdonosoknak a jövő év elejéig bőségesen lesz idejük más adóparadicsomokba átutalni pénzüket. Svájc vállalta, hogy statisztikai adatokat közöl Ausztriával a legfontosabb célországokról. Ausztria „meg tudja és meg is fogja tenni a megfelelő intézkedéseket” ezekkel az országokkal szemben – hangoztatta Fekter.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.