Automatikussá tennék az információcserét az online platformok forgalmáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el, amellyel az adózást kívánja méltányosabbá tenni azáltal, hogy fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adózás átláthatóságát – közölte Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerdán.

Az olasz uniós biztos sajtótájékoztatóján azt mondta, az új adócsomag egyben hozzájárulhat  a koronavírus-járványt követő európai gazdaság helyreállításához és hosszú távú növekedéséhez. A csomag az adózási szabályok és eljárások egyszerűsítését is szolgálja az üzleti környezet javulása érdekében. Ez magában foglalja az adózási akadályok és az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terhek felszámolását számos ágazatban, hogy a vállalkozások könnyebben tudjanak boldogulni és növekedni az egységes piacon – mondta.

A tervezett intézkedések könnyítenek az adóbevalláson és befizetésen, felszámolják a vitarendezés meglévő akadályait. Segítséget nyújtanak a tagállamoknak az adócsalás elleni hatékonyabb küzdelemben, valamint az adózási fegyelem javítása és az adminisztratív terhek csökkentése terén.

Automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az online platformok forgalmáról. Megerősítenék és pontosítanák a tagállamok együttműködésének szabályait, például a közös adóellenőrzések terén.

A felvázolt javaslat mellett az Európai Bizottság az unión belüli adóversennyel és káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját indítványozza. Így például javításra szorul a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzéke, amely a nemzetközileg elfogadott követelményeket nem teljesítő unión kívüli országokról nyújt áttekintést.

„Az uniós jegyzék már eddig is a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó normák elfogadására ösztönözte az unión kívüli országokat, de még többet kell tenni” – fogalmazott.

A javaslat ezen túlmenően felvázolja a fejlődő országokkal való adóügyi együttműködésre vonatkozó uniós megközelítést, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrenddel – tette hozzá Gentiloni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 19.

Adóügyi állandó albizottság lesz az EP-ben

Adóügyekért felelős állandó albizottság létrehozásáról döntött az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén az adócsalás és adóelkerülés, valamint a pénzügyi átláthatóság érdekében. A képviselők emellett az uniós demokratikus folyamatokba való külső beavatkozással, a rákkuktatással és a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottságokat állítottak fel – közölte az uniós parlament pénteken.