Az adóminimalizálókra száll rá a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. február 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfa- és az szja-visszautalások előtt idén a tavalyinál jóval több adóellenőrzés indul. Különös érdeklődést mutatnak majd a revizorok a jövedelmüket minimalizáló egyéni vállalkozók iránt, és adóellenőrzésekre számíthatnak a nagykereskedők és a húságazatban tevékenykedő vállalkozások. A NAV idén különösen a webáruházakkal kapcsolatban gyűjt majd adatokat. Idei ellenőrzési irányelveit közölte az adóhatóság.


A frissen alakult és a már régebben működő cégek egyaránt számíthatnak jövőre adóellenőrzésre, ha néhány árulkodó tény felkelti a NAV érdeklődését – derült ki Varga Árpád NAV-elnökhelyettes prezentációjából, amelyet az adóhatóság honlapján közölt.

Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a prevenció, a fantom cégek kiszűrése. Ennek érdekében tavaly 35 ezer adóregisztrációs eljárást folytattak le, a cégek közül nyolcszázat egyből töröltek. A fokozott adóhatósági felügyelet keretében mintegy 60 ezer cégnek küldtek kérdőívet, közülük mintegy hatezer nem is válaszolt, őket törölték a nyilvántartásból; 25 ezer cég esetében vizsgálták meg a kockázatokat, náluk összesen 160 milliárd forint adótartozást találtak, továbbá megállapították, hogy 40 százalékuk nem is működött igazán. Ezek a vizsgálatok ugyan jelentős erőket kötöttek le, de egyben a legjelentősebb eredményt hozták 2012-ben – mondta Varga Árpád.

Induló vállalkozások esetén az egyedi kockázatelemzés során feltűnő lehet, ha a cég külföldi ügyvezetőjének nincs belföldi bejelentett lakcíme, és a cégadatokban csak kézbesítési meghatalmazott szerepel. Szintén gyanút fog a hatóság, ha a frissen alakult cég különösen alacsony jegyzett tőke mellett jelentős forgalmat, nagy összegű fizetendő adót, és közel azzal azonos összegű levonható áfát tüntet fel bevallásában.

A már működő cégek esetén a NAV az adóminimalizáló folyamatok visszaszorításán fáradozik majd az idén: fokozottan ellenőrzik majd a különös adózási módok alkalmazásának jogszerűségét, az igénybe vett adókedvezmények jogszerűségét, és az áfa, valamint az szja esetén több kiutalás előtti vizsgálatot tervez az adóhatóság.

Fókuszban az áfa

Az ellenőrzésre való kiválasztás évről évre hatékonyabb az erősödő informatikai támogatásnak köszönhetően. Ezt mutatja, hogy a megállapítások összege 2012-ben 526 milliárd forintra emelkedett az előző évi 406 milliárdról, miközben nem nőtt a revizori kapacitás, és az ellenőrzések száma 305 ezerről 330 ezerre nőtt.

Mivel az áfa-ellenőrzések 83,6 százaléka végződött adóhiány megállapításával tavaly, a NAV idén is erre az adónemre fókuszál leginkább – derül ki a prezentációból.

Áfaellenőrzésre leginkább a nagyobb forgalmú, jelentős kockázatot hordozó adózók számíthatnak, különösen a körbeszámlázásos ügyletek, csalárd értékesítési láncolatok, számlagyárak részesei, az adóminimalizálók, és a kockázatelemzéssel feltárt szervezett csalási konstrukciókban részt vevő vállalkozások.

Az idei áfa-ellenőrzések új kihívások elé állítják a hivatalt. Ennek tekintik, hogy a mezőgazdaságban bevezetett fordított adózás nyomán az áfaellenőrzéseket ki kell terjeszteni a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyokkal való kereskedelem ellenőrzésére. Szintén kihívást és új lehetőségeket jelent a belföldi áfa-összesítő jelentések ellenőrzése és a világhálóra felkerülő adatok vizsgálata.

Társasági- és osztalékadó-ellenőrzések

2013-ban a következő ügyletekben érintett cégek számíthatnak fokozottan adóellenőrzésre:

  • a fejlesztési adókedvezmény igénybevétel feltételeinek teljesítésének az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer az azt igénybe vevő vállalkozások;
  • a kutatás fejlesztés alapján történő adóalap csökkentés lehetőségével élő cégek;
  • a veszteségelhatárolás 2012. január 1-jétől hatályos szabályait alkalmazó vállalkozások és jogutód társaságaik
  • és a látvány-csapatsportok támogatása címén igénybe vehető adókedvezményt érvényesítő cégek.

Szja: csal-e a látszat?

Az szja-vizsgálatok középpontjában a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyek állnak majd. A NAV vizsgálni fogja, hogy a vagyongyarapodás, és az életvitelre fordított kiadások összhangban vannak-e, ezen túl kiemelt figyelmet fordítanak a jövedelmüket minimalizáló egyéni vállalkozókra: náluk elsősorban a költségelszámolások és a számlák hitelességét ellenőrzik a revizorok.

Szem előtt a nagykereskedők és a húságazat

Varga Árpád megnevezte azokat az ágazatokat is, amelyek iránt idén a revizorok fokozott érdeklődést tanúsítanak.

Ezek szerint a szolgáltató szektorban leginkább a nagykereskedők (különösen a cukor, édesség nagykereskedelem, az élőállat- és a hús-, húskészítmény nagykereskedelme; az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, számítógép, szoftver-, elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme; a vegyes termékkörű ügynöki-, illetve vegyes termékkörű nagykereskedelem), a dísznövény-, vetőmag-, és műtrágya kiskereskedelemmel foglalkozók, a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtók és a biztonsági, nyomozói tevékenységet végzők számíthatnak adóellenőrzésre.

Az iparban tevékenykedők közül leginkább a hús-, baromfihús-készítmény gyártóknak, a műanyag csomagolóeszköz-gyártóknak, valamint a műanyag építőanyag gyártóknak kell felkészülniük a revizorok fogadására.

Felkészülnek: a webáruházak

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtést a NAV leginkább a csomagküldő, internetes kereskedelem cégeivel, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenységet folytatókkal és a a magánrendelőkben végzett orvosi szolgáltatásokkal kapcsolatban végez majd 2013-ban.

Szintén felkeltik az adóhatóság érdeklődését azok a cégek, amelyeknek a nyeresége nem éri el a térségre és a gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőségi mutató 50 százalékát.

Az ellenőrzési típusok tervezett arányszámaiból pedig többek között kiderül: idén a tavalyinál több kiutalás előtti ellenőrzést, viszont kevesebb vagyonosodási vizsgálatot tervez a NAV.


Kapcsolódó cikkek:


Hamis maszkokra csapott le a NAV
2020. július 7.

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni
2020. július 7.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni

40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb a KATA a hagyományos munkaviszonynál - írja Kironsky Zoltán, az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n.

A K+F hatása az iparűzési adóra
2020. július 7.

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.

Adóhatósági vizsgálattal lezárt időszak önellenőrzése?
2020. július 7.

Egy adóhatósági ellenőrzéssel lezárt időszak adózó által történő esetleges javítása Magyarországon szigorú feltételekhez kötött, így a legtöbb adóalany nem is nagyon „nyittatja fel” az így már lezárásra került időszakot, ami adott esetben nagy összegű ÁFA levonhatóságának elmaradását eredményezheti. De a szigorú magyar feltételrendszer vajon összhangban van-e az Európai Bíróság felfogásával? Jelen cikkünkben ennek járunk utána.

Népszerű a falusi csok
2020. július 6.

Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok.