Az adóversenyt fékeznék az EP-képviselők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EP adóvitájában a képviselők a tagállamok közötti adóverseny elleni fellépést szorgalmazták.


Az uniós tagállamoknak nyíltabban kellene kezelniük a multinacionális vállalatoknak biztosított nemzeti adókedvezményeket, mert a tisztességtelen adóverseny torzítja a cégek közötti versenyt, a tagállamokat pedig a mind alacsonyabb társaságiadó-szint felé hajtja – hangoztatta több európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán az EP brüsszeli plenáris vitájában, amelyet Pierre Moscovici adózásért felelős EU-biztos részvételével tartottak.

Moscovici visszautalt arra a múlt heti javaslatára, amelyben az adókedvezményekről szóló tagállami döntések automatikus cseréjét indítványozta. Egyetértését hangoztatta a megfogalmazott képviselői aggályokkal, és kijelentette, hogy a nemzeti adószabályok közötti különbségek az egységes piac felszabdalását eredményezik.

Az EU-biztos a  tagállamok adópolitikájának alaposabb összehangolása mellett érvelt, és bejelentette, hogy még az év vége előtt ismerteti az európai adózási helyzetről szóló jelentését. Ez a felmérés jelenti majd a további munka alapját – tette hozzá.

Egyes EP-képviselők a vitában úgy vélekedtek, hogy ott kell adót fizetni, ahol a nyereség keletkezik, míg mások a különbségek kiegyenlítésére közös konszolidált társaságiadó-alapot látnának szívesen. A nagy multinacionális cégeknek biztosított adókedvezményeket többen tisztességtelennek tekintik az államháztartást eltartó adóbevétel zömét megtermelő állampolgárokkal, illetve a kis- és középvállalkozásokkal szemben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.