Az adózók több, mint fele adott bevallást délutánig


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtök délután négy óráig 460 ezren küldték el adóbevallásukat elektronikus úton az erre kötelezett körülbelül 900 ezerből, s a rendszer hiba nélkül bírta a terhelést – mondta el a Független Hírügynökségnek az APEH kommunikációs és titkársági főosztályának vezetője, Nagy József.

Február 15-én az egyéni vállalkozók személyi jövedelem adójának bevallása, az éves áfafizetők és evások 2006-os bevallása, továbbá több, kisebb kört érintő közteher (például kulturális járulék) elszámolása van soron.

Miként három nappal ezelőtt, most is sokan, 300 ezren már a megelőző napokban elküldték a kitöltött elektronikus nyomtatványt az adóhivatalnak. Ennek a három nagy adózói körnek igen nagy része tipikusan nem napközben ül a számítógép elé, vagyis a reggeltől mért óránkénti 18-20 ezer darab elküldött bevallás mennyisége éjfélig növekedni fog. Ennek ellenére Nagy József becslése szerint most is lesznek pár százezren, akik kicsúsznak a határidőből. Február 12-én az 1,4-1,5 millióból 1 millió 170 ezer bevallás érkezett meg.

Délután olyan hír jelent meg, hogy háromnegyed háromtól 25 percen át nem működött az internetes rendszer. Nagy József elmondta, hogy ez a hiba a kormányzati Ügyfélkapu portálban lépett fel, de csak azokat érintette, akik ekkor próbálták meg „”élesíteni”” az okmányirodában kapott – 8 napig érvényes – ideiglenes kódot, vagyis akik most akartak bejelentkezni az Ügyfélkapuba. Ha ezek között adóbevalló is akadt, az eleve bírságra számíthat, mert a múlt év végén letelt az e-bevalláshoz szükséges – s szintén az Ügyfélkapun keresztül elvégezhető – regisztráció határideje.

Az APEH főosztályvezetője elmondta még, hogy három napja – az elektronikus bevallás első igazi csúcsterhelésekor nem az adóhivatal rendszerében, sőt nem is az Ügyfélkapu APEH-hez vezető ágában akadtak leállások, hanem egyéb közigazgatási ügyek intézésében volt időszakos akadály.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.