Az adózók több, mint fele adott bevallást délutánig


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtök délután négy óráig 460 ezren küldték el adóbevallásukat elektronikus úton az erre kötelezett körülbelül 900 ezerből, s a rendszer hiba nélkül bírta a terhelést – mondta el a Független Hírügynökségnek az APEH kommunikációs és titkársági főosztályának vezetője, Nagy József.

Február 15-én az egyéni vállalkozók személyi jövedelem adójának bevallása, az éves áfafizetők és evások 2006-os bevallása, továbbá több, kisebb kört érintő közteher (például kulturális járulék) elszámolása van soron.

Miként három nappal ezelőtt, most is sokan, 300 ezren már a megelőző napokban elküldték a kitöltött elektronikus nyomtatványt az adóhivatalnak. Ennek a három nagy adózói körnek igen nagy része tipikusan nem napközben ül a számítógép elé, vagyis a reggeltől mért óránkénti 18-20 ezer darab elküldött bevallás mennyisége éjfélig növekedni fog. Ennek ellenére Nagy József becslése szerint most is lesznek pár százezren, akik kicsúsznak a határidőből. Február 12-én az 1,4-1,5 millióból 1 millió 170 ezer bevallás érkezett meg.

Délután olyan hír jelent meg, hogy háromnegyed háromtól 25 percen át nem működött az internetes rendszer. Nagy József elmondta, hogy ez a hiba a kormányzati Ügyfélkapu portálban lépett fel, de csak azokat érintette, akik ekkor próbálták meg “”élesíteni”” az okmányirodában kapott – 8 napig érvényes – ideiglenes kódot, vagyis akik most akartak bejelentkezni az Ügyfélkapuba. Ha ezek között adóbevalló is akadt, az eleve bírságra számíthat, mert a múlt év végén letelt az e-bevalláshoz szükséges – s szintén az Ügyfélkapun keresztül elvégezhető – regisztráció határideje.

Az APEH főosztályvezetője elmondta még, hogy három napja – az elektronikus bevallás első igazi csúcsterhelésekor nem az adóhivatal rendszerében, sőt nem is az Ügyfélkapu APEH-hez vezető ágában akadtak leállások, hanem egyéb közigazgatási ügyek intézésében volt időszakos akadály.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.