Az agrárium nem tud élni a bérkompenzációval


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mezőgazdasági munkaadók gyakorlatilag nem tudnak élni a bérkompenzáció lehetőségével, mivel azt úgynevezett csekély összegű – azaz „de minimis” – támogatásként hirdették meg számukra – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).


A támogatási lehetőség valóban „csekély összegű”, mivel a mezőgazdasági vállalkozások számára legfeljebb 7500 eurót – alig több mint kétmillió forintot – biztosít, míg más vállalkozások maximum 200 ezer euró – azaz több mint ötvenmillió forint – támogatást vehetnek igénybe hároméves időszakonként.

Az agrár-érdekképviselet szerint a mezőgazdasági foglalkoztatókat egyértelműen hátrányos megkülönböztetés éri. Ráadásul a legtöbb mezőgazdasági vállalkozás már kimerítette ezt a hároméves keretet, mivel számos, a működésükhöz elengedhetetlen támogatás már eddig is ilyen címen került a cégekhez.

Az ágazati bérszint jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, és az agrármunkaadókat a foglalkoztatás kapcsán ugyanakkora költségek terhelik, mint bármely más munkaadót – emlékeztet a MOSZ.

A meghirdetett állami támogatás a „de minimis” korlát miatt – még ha eddig nem is kellett felhasználnia a vállalkozásnak – egy mezőgazdasági munkaadónál legfeljebb tíz munkavállaló elvárt béremelésével kapcsolatos kompenzációjára elegendő, miközben a nem mezőgazdasági vállalkozások esetében a támogatás 220 fő foglalkoztatott kompenzálását teszi lehetővé.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.