Az Apeh? Nem megvesztegethető!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság működésével a lakosság 7 százaléka nagyon elégedett, 56 százaléka pedig inkább elégedett, a cégek körében ez az arány 7, illetve 69 százalék – derül ki a Medián felméréséből.

Szikora János APEH-elnök a hivatal budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: középtávú stratégiájuk szerint rendszeresen megkérdezik az adózókat az APEH tevékenységéről, s az eredményeket felhasználják tevékenységük javítására. A Medián által készített felmérésből kiderül: a lakosság jellemzően személyesen és telefonon, míg a cégek interneten lépnek legszívesebben kapcsolatba az APEH munkatársaival. A személyes kapcsolattartás igénye inkább a fővároson kívüli településeken élőkre, az életkort tekintve pedig a legfiatalabbakra és a legidősebbekre jellemző. Az internetet főképpen a budapestiek és a legfiatalabbak vennék igénybe legszívesebben.

Az elektronikus adóbevallásról a lakosság több mint háromnegyede hallott, de csak 12 százalék használta már, az idén bevezetett egyszerűsített adóbevallásról pedig közel négyötödük értesült, de csak 6 százalék próbálta ki. Elektronikus adóigazolást 2 százalék kért, a személyes adónaptárt 1 százalék használja. A vállalkozók között nagy az ismertsége az új szolgáltatásoknak, és többen használják ezeket, mint a lakosság. A legtöbben az elektronikus adóigazolást (25 százalék), az adóhiányosok, hátralékosok listáját (21 százalék) és a személyes adónaptárt (26 százalék) veszik igénybe.

Felkészült és nem korrupt

A lakosság túlnyomó többségének véleménye szerint az APEH-ra inkább a szigorúság, a dolgok túlbonyolítása, az akadékoskodás a jellemző, ugyanakkor szakmailag felkészülten jár el. A cégek az APEH szakmai felkészültségét ugyancsak elismerik, kevésbé tartják szigorúnak, mint a lakosság, megveszthetőségét illetően jó véleménnyel vannak, 93 százalék az utóbbit nem tartja jellemzőnek. Az adóhatóság különböző területeken dolgozó munkatársairól a lakossági megkérdezettek a törvényességet, felkészültséget és udvariasságot illetően jó véleménnyel voltak, az utóbbival kapcsolatban csupán a végrehajtókat érte kritika. A cégek egyebek között a kapcsolati központok elérhetőségével, a revizorok rugalmasságával és gyorsaságával voltak kevéssé elégedettek.

A hivatal tájékoztatási tevékenységéről a vállalatok voltak jobb véleménnyel, 8 százalékuk nagyon, 74 százalékuk inkább elégedett vele, míg a lakosság esetében 8, illetve 46 százalék vélekedett így. Az adóhatóság maga is készített egy elégedettség felmérést az ügyfélszolgálatokon, e szerint az ügyfelek a hivatalokban való várakozási idővel a legkevésbé elégedettek, a leginkább elégedettek pedig az udvariassággal. Az APEH honlapjának a felhasználók egy 1-5-ig terjedő skálán a weboldal által készített felmérés szerint 3,9-es osztályzatot adtak.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.