Az Egyesült Királyság áfa-rendszere a Brexit után (2. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Most az az árumozgásokhoz kapcsolódó szabályváltozásokról szólunk, melyekben érdemi változás következik 2022-től.

A cikksorozat első részében áttekintettük Észak-Írország speciális helyzetét a Brexit-után. Mint láttuk, bár az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, azonban a királyság egy területe az egységes piac része maradt, ami számos kötelezettséget ró azokra a cégekre, akik Észak-Írországban működnek és uniós partnerrel folytatnak gazdasági tevékenységet.

A mostani cikk további változásokra terjed ki, amelyek mint látjuk az árumozgásokhoz kapcsolódnak elsősorban, miután a szolgáltatások tekintetében az Egyesült Királyság teljesen elhagyta az uniót. A kilépés az Intrastat bevallásokat is érintette. Az Intrastat bevallások a kilépés előtt havi kötelezettséget jelentettek az uniós partnerekkel gazdasági tevékenységet folytató adóalanyok számára, amennyiben átlépték az árumozgás irányának megfelelő küszöbértéket. A küszöbérték értékesítések tekintetében 250,000 fontot jelentett a kilépés előtt, míg beszerzések tekintetében 1,500,000 fontot jelentett.

brexit és áfaA kilépés annyiban változtatta meg az egész Intrastat bevallási rendszert, hogy az értékesítések tekintetében csak akkor kell Intrastat bevallást adni, ha az árut Észak-Írországban működő adóalany értékesíti uniós partnerének, és az értékesítés volumene meghaladta, vagy egy éven belül várhatóan meg fogja haladni a 250,000 fontos küszöbértéket. Ennek a szabálynak köszönhetően drasztikusan csökkent az értékesítésekről beadott bevallások száma.

Más szabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságban a behozott árukra. Ennek az az oka, hogy bár 11 hónapos átmeneti időszak állt rendelkezésre a feleknek, hogy megállapodjanak az Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatainak rendezéséről, a megállapodás megkötése az utolsó pillanatra halasztódott. Mivel az Egyesült Királyságnak nem állt elegendő idő a rendelkezésére a teljes határellenőrzési rendszer felállítására, ezért a királyságba irányuló árumozgások tekintetében teljes körűen fenntartotta az Intrastat bevallási kötelezettséget, ha az áruk értéke előző évben, vagy idén várhatóan meg fogja haladni az 1,500,000 fontos küszöbértéket. A behozott áruk tekintetében tehát a teljes Egyesült Királyság területére irányuló beszerzéseket jelenteni kell, nem csak Észak-Írország területére irányuló árumozgásokat. Azonban ez a megközelítés csak 2021 végéig áll fenn, 2022 januárjától már nem kell Intrastat bevallást adni, csak abban az esetben, ha árumozgás Észak-Írország területéről, vagy területére irányul, a másik három tagállam (Skócia, Anglia, Wales) árumozgásai már nem fognak jelentésadási kötelezettség alá tartozni beszerzések tekintetében sem. Az Észak-Írországra vonatkozó árumozgásokról – jelen állás szerint – 2025 végéig kell Intrastat bevallást adni.

A bevallási határidők nem változtak, azok továbbra is a bevallási időszakot követő hónap 21-ig kell teljesíteni, amennyiben 21-e hétvégére esik, akkor a hétvége előtti utolsó munkanap a határidő. Szintén nem változott a kerekítési szabály, minden értéket felfelé kerekítve kell jelenteni. Ez természetesen nem ügyletszinten értendő, hanem a végösszegeket kell kerekíteni.

A változások nem érintették az Intrastat bevallás adattartalmát, az továbbra is az elég szűk körű adattartalmat kíván meg, így jelenteni kell az árufajta kódját, adott árufajta összértékét (felfelé kerekítve), az árumozgás természetét (pl. sima értékesítés-beszerzés, visszáru, saját áru mozgatása), adott árufajta összes súlyát (ezt is felfelé kerekítve) és az uniós ország azonosítóját, akivel a kereskedelem történt. Opcionálisan adhat adatot a brit cég a partnere azonosítójáról.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2021. november 5.

Az Egyesült Királyság áfa-rendszere a Brexit után (1. rész)

Bár a Brexit után a brit cégeknek nem kell összesítő jelentést adni, ha uniós partnerrel folytatnak gazdasági tevékenységet, ez alól kivéve az az esetet, ha ezt Észak-Írországból teszik. Mindenképpen változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy az összesítő jelentés csak termékügyletekre és háromszögügyletekre terjed ki, szolgáltatásra nem. Észak-Írország helyzete az áfa szempontjából is igen érdekes.