A kiesett iparűzési adó kompenzálását kérték az önkormányzatok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szerdán a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereit hallgatta meg, és további tárgyalásokat ígért.

A miniszter a szerdai tárgyalás után közölte: 2011 és 2019 között a magyar gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok bevételei is jelentős mértékben nőttek, de a koronavírus-járvány nehéz helyzetet, 5,2 százalékos recessziót eredményezett a magyar gazdaságban tavaly. A csökkenés az európai uniós átlagnál “jelentősen kisebb”, mégis az az állami költségvetésnek több ezer milliárd forintos hiányt jelent – jegyezte meg a miniszter.

25 ezer fő alatt teljes kompenzációt vállaltak

A kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is – hangsúlyozta, hozzátéve: szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra.

Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük.

“A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (.), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek” – hangoztatta a tárcavezető. Hozzátette: a 25 ezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül.

Gulyás Gergely úgy folytatta: az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány.

Szerdán a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium államtitkáraival közösen meghallgatták az önkormányzatok helyzetértékelését – jelezte.

Gulyás Gergely azt hangoztatta: abban vagyunk érdekeltek, hogy ahol tudunk, segítsünk. Tájékoztatása szerint külön, valamennyi településsel tárgyalni fog a kormány: ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel.

“Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni” – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amely a helyi közösségek javát szolgálja és az önkormányzatok működését is segíti.

A következő hetekben és márciusban a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság tárgyal valamennyi képviselő-testülettel.

Ellenzéki és kormánypárti polgármesterek nagyjából hasonló számban képviseltették magukat a szerdai egyeztetésen. Felsorolása szerint azon mások mellett jelen volt Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármestere.

Wittinghoff: nagy remények, nem kis csalódottság

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség polgármesterei – az egyeztetésen megjelent 23-ból 12 – három kéréssel érkeztek. Kérték a teljes kompenzációt a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt, a 25 ezernél kevesebb lakosú településekhez hasonlóan. Továbbá tárgyalni szerettek volna a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeinek kompenzációs lehetőségeiről, valamint arról, miképp kaphatják vissza a gépjárműadóból befolyó pénzt – közölte.

Mint mondta, egyik kérésük sem teljesült, Gulyás Gergely azt közölte, hogy nincs felhatalmazva a kormánydöntés átírására.

Gémesi György azt hangoztatta, csalódottak, és azt kérik, hogy adják vissza azt a pénzt, ami a településeiké.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért), Baja polgármestere, a szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hatalmas reményekkel érkeztek, de bizonytalansággal hagyták el az egyeztetést. Azt remélték, megtudják, hogy mennyivel kompenzálja a városaikat a kormány, de még mindig nem tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak majd – mondta.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja azt mondta: ha röviden össze kellene a foglalnia az egyeztetést, akkor azt mondaná, hogy semmi nem történt. A miniszter a tárgyalásra úgy érkezett, hogy semmilyen konkrét felhatalmazása nem volt, tehát a korábbiakhoz képest többet nem tudtak meg – tette hozzá.

Wittinghoff Tamás úgy fogalmazott: “nagy reményekkel érkeztem (…) és nem kis csalódottsággal fogok távozni”.

Kitért arra is, az alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe ütközik az, hogy egy település “nemhogy egy fillér állami támogatást nem kap”, de elvonják a saját bevételeinek egy részét is, és most az iparűzési adó jelentős része is elvész.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Sajáttőke-problémák és adózási szempontok
2021. június 11.

A cég sajáttőke-problémája akár a cégformára is kihathat, vagy a társaság megszűnését is eredményezheti, ha beszámolókészítés kapcsán a tőkevesztésre fény derül minél előbb lépni kell a helyzet rendezése érdekében.

Németország helyrerázódása húzhatja a magyar gazdaságot
2021. június 11.

Londoni pénzügyi elemzők szerint erőteljes ütemben növekszik a következő hónapokban is a közép-európai EU-gazdaságok exportja, nem utolsósorban a német gazdaságban várható lendületes kilábalás hatására, és ez a térség – különösen a magyar gazdaság – kilátásait is javítja.

A szerencse fiai (2. rész)
2021. június 11.

A szerencsejáték sokaknak szórakozás, másoknak pedig a szenvedélyévé válik. Erről világnézet szerint számos megítélés, vélemény született, művészek is gyakran választják alkotásaik tárgyául. A kormányzatok viszont alapvetően könnyen és olcsón megszerezhető pénzforrást látnak ebben, ezért nem fogják vissza magukat az adóztatásban, illetve az ellenőrzési tevékenységet is ennek érdekében fejtik ki.

A Költségvetési Tanács továbbengedte a büdzsét
2021. június 10.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz indítványozott módosítások a tervezett pénzforgalmi hiányt és az államadósságot nem érintik, így a Költségvetési Tanács (KT) megadta előzetes hozzájárulását a zárószavazáshoz.

Adókönnyítésekről jelent meg rendelet
2021. június 10.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések jelentek meg, amelyek fizetési halasztást tesznek lehetővé és érintik a turizmusfejlesztési adót, a szochót és a SZÉP-kártyát is.