Az MKOE egyeztetést vár a NAV-tól


A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az adóhatóság ismét a könyvelők háta mögött fejleszti azt, amit a könyvelők fognak leginkább használni.

Az egyesület közleményéből kiderül, hogy 2020-ban az adóhatóság informatikai fejlesztésre célra 18,7 milliárd forintot kapott. Ehhez képest szerintük a könyvelőknek még mindig XX. századot idéző felületeket kell használni a napi munkáikban.

„Nincs kész az ONYA és nincs gép-gép alapú adókommunikáció az egyes adónemek terén. A NAV botrányos körülmények között kihátrált az áfa bevallás-tervezetek bevezetéséből is, miközben a Pénzügyminisztérium azt kommunikálta az elmúlt években, hogy nem kell majd a vállalkozásoknak könyvelő. A NAV akkor is azt közölte, hogy volt ún. szakmai egyeztetés, a kudarc okai viszont éppen a valódi szakemberekkel való egyeztetés teljes hiánya okozta.” – állítják.

Javasolják ezért a NAV ezen részlegét irányító korábbi főosztályvezető által életre hívott Bevallás Korszerűsítési Fórum újraindítását is, immár internetes fórum keretében – olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményében.

(MTI – OS)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.