Az MKOE egyeztetést vár a NAV-tól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az adóhatóság ismét a könyvelők háta mögött fejleszti azt, amit a könyvelők fognak leginkább használni.

Az egyesület közleményéből kiderül, hogy 2020-ban az adóhatóság informatikai fejlesztésre célra 18,7 milliárd forintot kapott. Ehhez képest szerintük a könyvelőknek még mindig XX. századot idéző felületeket kell használni a napi munkáikban.

„Nincs kész az ONYA és nincs gép-gép alapú adókommunikáció az egyes adónemek terén. A NAV botrányos körülmények között kihátrált az áfa bevallás-tervezetek bevezetéséből is, miközben a Pénzügyminisztérium azt kommunikálta az elmúlt években, hogy nem kell majd a vállalkozásoknak könyvelő. A NAV akkor is azt közölte, hogy volt ún. szakmai egyeztetés, a kudarc okai viszont éppen a valódi szakemberekkel való egyeztetés teljes hiánya okozta.” – állítják.

Javasolják ezért a NAV ezen részlegét irányító korábbi főosztályvezető által életre hívott Bevallás Korszerűsítési Fórum újraindítását is, immár internetes fórum keretében – olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményében.

(MTI – OS)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.