Az MKOE egyeztetést vár a NAV-tól


A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az adóhatóság ismét a könyvelők háta mögött fejleszti azt, amit a könyvelők fognak leginkább használni.

Az egyesület közleményéből kiderül, hogy 2020-ban az adóhatóság informatikai fejlesztésre célra 18,7 milliárd forintot kapott. Ehhez képest szerintük a könyvelőknek még mindig XX. századot idéző felületeket kell használni a napi munkáikban.

„Nincs kész az ONYA és nincs gép-gép alapú adókommunikáció az egyes adónemek terén. A NAV botrányos körülmények között kihátrált az áfa bevallás-tervezetek bevezetéséből is, miközben a Pénzügyminisztérium azt kommunikálta az elmúlt években, hogy nem kell majd a vállalkozásoknak könyvelő. A NAV akkor is azt közölte, hogy volt ún. szakmai egyeztetés, a kudarc okai viszont éppen a valódi szakemberekkel való egyeztetés teljes hiánya okozta.” – állítják.

Javasolják ezért a NAV ezen részlegét irányító korábbi főosztályvezető által életre hívott Bevallás Korszerűsítési Fórum újraindítását is, immár internetes fórum keretében – olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményében.

(MTI – OS)Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Áfa: állandó telephely kérdésköre

A nemzetközi ügyleteket tekintve teljesítési hely megállapítása során elkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy a vállalatoknak hol van a gazdasági célú letelepedettségük, egy adott országban keletkezik-e telephelye, ugyanis ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja az ügylet adójogi megítélését, a székhely mellett. Általános forgalmi adót illetően gazdasági letelepedettség alatt a székhelyet és az állandó telephelyet kell érteni. Mind a két fogalom fontos egyrészt a szolgáltatásnyújtások tekintetében, másrészt a megrendelőt illetően. Bemutatjuk a szabályozást és egy érdekes jogesetet.

2022. május 17.

Rizsborra csapott le a NAV

Pest megyei óraüzleteket és vegyeskereskedéseket ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, és hamis órákat, valamint engedély nélkül árusított rizsbort foglaltak le.

2022. május 17.

Sokat lehet bukni a kriptoügyletek adózásán

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.