Az utakon is szigorú a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait össze tudják vetni az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival. Az új módszerrel már több kamionnyi hamis árut, jelöletlen élelmiszert sikerült lefoglalni és megsemmisíteni. A lefoglalt áruk értéke meghaladja a százmillió forintot – írta a HavariaPress.


A NAV új közúti ellenőrzési módszert vezetett be. A mélységi ellenőrzést végző egységek közvetlenül betekinthetnek a NAV adatbázisába, így a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizhetik, valamint megnézhetik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett telephelyük.

Az ellenőrzések során több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt, és előfordult, hogy a címzett nem ismerte el az áru tulajdonjogát és kérte a NAV-ot, hogy a szállítmányt irányítsa vissza külföldre. A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket foglaltak le, több mint 80 millió forint értékben, egy adótartozással rendelkező gazdálkodótól pedig 4 millió forint értékben 2 kamion napraforgót. Egy esetben 3 ezer kilogramm szabálytalanul szállított almát foglalt le és semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Fuvarozással összefüggő jogsértésekért 15 esetben 5 millió forint bírságot szabtak ki a NAV munkatársai, 15 esetben pedig azért tettek feljelentést, mert a szállító jármű túlsúlyos volt. Az ellenőrzések után a NAV több cégről is kapott adatokat, így további vizsgálatok várhatók.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.