Az üzletfelek ellenőrzésének követelménye és az erre szolgáló felületek | NAV-Figyelő 49. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki szerződést köt, elvárható tőle a szokásos üzleti gondosság körében, hogy meggyőződjön üzletfele megbízhatóságáról, azaz arról, hogy leendő partnere létező adóalany-e, illetve a róla kapcsolatos alapvető információkról. Minden esetben fontos megbizonyosodni arról is, hogy partnere képviseletében annak törvényes képviselője vagy meghatalmazás birtokában ügyleti képviselője jár-e el. Az üzletfelek ellenőrzésének követelményéről, az erre szolgáló felületekről a NAV-Figyelő legújabb számából tájékozódhatnak.

 1. Az üzleti partnerekről való előzetes tájékozódásra hívja fel a figyelmet az adóhatóság

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki szerződést köt, elvárható tőle a szokásos üzleti gondosság körében, hogy meggyőződjön üzletfele megbízhatóságáról, azaz arról, hogy leendő partnere létező adóalany-e, illetve a róla kapcsolatos alapvető információkról.

Minden esetben fontos megbizonyosodni arról is, hogy partnere képviseletében annak törvényes képviselője vagy meghatalmazás birtokában ügyleti képviselője jár-e el.

Ha adókijátszásra, adóelkerülésre utalnak a körülmények, a konkrét ügylet kapcsán vagy akár általában az érintett gazdasági szektorban, az adózóktól elvárható, hogy ésszerű intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy ezeknek ne legyenek részesei, és részletesebben tájékozódjanak partnereikről, amelyektől termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak beszerezni.

A tájékozódást segítő információk több forrásból is beszerezhetők:

 • nyilvános és közhiteles cégnyilvántartások adatai
 • NAV adatbázisai
 • egyéb lekérdező-felületek

Az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálaton (Céginformációs Szolgálat) keresztül megismerhetők a cégek cégjegyzékben szereplő adatai és cégiratai. A szolgáltatást bárki igénybe veheti. Emellett hiteles, vagy nem hiteles másolatot ad a cégek elektronikusan feldolgozott beszámolóiról és cégiratairól, és biztosítja a betekintést is.

Az OPTEN céginformációs rendszer adatbázisa a Cégközlöny hivatalos cégjegyzéki adatain és az IM-től származó adatokon alapszik. Itt több adatbázis is kereshető:

 • társas vállalkozások adatbázisa 1989-ig visszamenőlegesen
 • pénzügyi beszámolók adatbázisa 2002-ig visszamenőlegesen, amelyek külön elérhetők az e-beszámoló portálon is
 • egyéni vállalkozók, nonprofit szervezetek és költségvetési intézmények adatbázisa

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása az EVNY portálon (nyilvantarto.hu felületen) érhető el. Itt lehet lekérdezni, hogy egy adott vállalkozó szerepel-e a nyilvántartásban, illetve hogy aktívan folytatja-e tevékenységét.

A mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) tartják nyilván. Az adatok a NÉBIH oldaláról kérdezhetők le.

A NAV is számos adatbázist vezet, amelyek adatai elérhetők a lekérdezők számára, ezek:

 • megbízható adózók adatbázisa
 • áfaalanyok adatbázisa (egyszerű, illetve csoportok lekérdezés)
 • csoportos áfaalanyok adatbázisa
 • egyéb szervezetek adatbázisa (áfaalanynak nem minősülő, adószámmal rendelkező jogi személyek és egyéb szervezetek)
 • egyéni vállalkozók bevallási adatainak adatbázisa
 • áfabevallást be nem nyújtó adózók adatbázisa
 • nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók adatbázisa
 • a NAV-nál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemély és egyéni vállalkozók, illetve 100 millió forintot meghaladó nem magánszemély adózók adatbázisa, illetve ennek archív adatbázisa
 • végrehajtási eljárás alatt álló adózók adatbázisa
 • szankciós jelleggel törölt adószámok adatbázisa
 • rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatbázisa
 • köztartozásmentes adózók adatbázisa

A közösségen belüli ügyletek során a partner közösségi adószámának érvényességéről is szükséges meggyőződni. A közösségi adószámok érvényessége a NAV részére is igazolhatóan ellenőrizhető az Európai Bizottság (EB) honlapján a VIES portálon.

Az adózónak a lekérdezéskor meg kell adnia saját közösségi adószámát. A lekérdezést végrehajtó adózó egy egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján a NAV a lekérdezést – ha az ellenőrzött közösségi adószám érvényes volt – azonosítani tudja. Fontos, hogy a lekérdező ezt az egyedi hivatkozási számot megőrizze, mert így tudja igazolni a lekérdezés tényét és eredményét.

Akinek van érvényes, magyar közösségi adószáma, a NAV-nál is ellenőrizheti a tagállami illetőségű adóalanyok közösségi adószámának érvényességét, illetve az azonosító adatok pontosságát. Ezt telefonon, levélben, illetve elektronikusan lehet megtenni.

A fentieken túl egyéb felületeken érdemes meggyőződni a partner megbízhatóságáról. Hasznos lehet például, hogy rendelkezik-e honlappal, milyen adatokat, referenciákat közöl magáról. Elvárható az is, hogy a szerződéskötés előtt tájékozódjon az adózó arról, hogy partnere képes-e ellátni szerződéses feladatait: rendelkezik-e szakképzett munkavállalókkal (különösen ha szakértelmet kíván az ügylet, vagy az bizalmi jellegű) és a feladat ellátásához szükséges tárgyi eszközökkel.

Kockázatos lehet például, ha nagy volumenű és értékű termékbeszerzést vagy szolgáltatást egy újonnan alakult, ismeretlen, tapasztalatokkal és referenciákkal nem rendelkező társaságtól szerzi be az adóalany.

A nyilvános adatbázisok, körülmények (dokumentált) ellenőrzése önmagában természetesen nem elegendő, szükséges a tényleges ügyletek teljesítésnek megfelelő, szabályszerű dokumentálása is.

A NAV-Figyelő a továbbiakban az alábbiakat tárgyalja:

2. Már az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásból (ONYA) is beküldhetők a társaságiadó-előlegről rendelkező nyilatkozatok
3. Változás a kétlépcsős azonosításban az Online Számla rendszer másodlagos felhasználói körében
4. Új információs füzetek 2023-ra
5. Adótrafipax

A teljes cikk elérhető ITT.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.