Cafeteria-átalakítás: aggódó pénztárak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 Önálló jogcímen adott, cafeteriarendszeren kívüli támogatást szeretnének az önkéntes pénztárak vezetői.


Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) azt kéri, hogy az öngondoskodás a cafeteriarendszer várható átalakítása során önálló jogcímen kapjon támogatást, a munkáltatók ösztönzésének csökkenése, esetleges megszüntetése dolgozók százezreit érintené hátrányosan – közölte a szövetség hétfőn.

Kravalik Gábor, az egészség- és nyugdíjpénztárakat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke a közleményben kifejtette: ha például adókedvezmény formájában bevezetnék az önálló jogcímen adott, cafeteriarendszeren kívüli támogatást, az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak még nagyobb mértékben hozzájárulhatnának az öngondoskodási piac bővüléséhez. A nyugdíjmegtakarítások és az egészségügyi kiadások munkáltatói támogatásának a cafeteriarendszeren kívüli önálló támogatásával több millió dolgozó számára biztosítható a jövőre való felkészülés.

Az ÖPOSZ a közlemény szerint támogatja a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítását, egyszerűsítését, illetve azt, hogy a gyakorlatban eddig is lényegében készpénzjuttatást jelentő egyes elemeket ténylegesen készpénzesítik. A pénztári szolgáltatások a cafeteriarendszerben eddig versenyeztek a készpénzhelyettesítő szolgáltatásokkal. Az elmúlt időszakban az ÖPOSZ több fórumon is javasolta, hogy a jelenlegi cafeteriarendszer egyszerűsítésében az önkéntes pénztárak kapjanak kiemelt szerepet – írják.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A közlemény kitér arra is, hogy a munkáltatói gondoskodás révén a nyugdíj- és egészségmegőrzés eljut az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, esetleg nem folyamatos munkaviszonyban lévő munkavállalókhoz is.

A szövetség szakemberei szerint az öngondoskodási piacon kiemelten fontos a kiszámíthatóság, ugyanis a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás több évtizedes elköteleződést jelent. A pénztártagok és a munkáltatók számára ezért sem kedvező, ha a feltételek sokszor változnak.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak több mint kétmillió tagjuk van, több mint 1000 milliárd forint vagyont kezelnek, a befizetések nagysága pedig meghaladja az évi 150 milliárd forintot. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban több mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára, akiknek átlagos vagyona már 1 millió forint felett van. Az egészségpénztárak taglétszáma szintén meghaladja az egymilliót, a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt közel hárommillió ember napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.