Cigarettát és autót foglalt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közel 3000 csomag magyar adójegy nélküli cigarettával bukott le egy cigarettaárus Vácon – adta hírül a NAV.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Vácon megállítottak egy személygépkocsit, amelyben 130 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. A gépkocsi és annak vezetője is ismerős volt már a pénzügyőrök előtt, hiszen tavaly egy piacon 128 doboz adózatlan cigarettát találtak a gépkocsijában.

A pénzügyőrök ezt követően a gépkocsi utasa élettársának munkahelyén is ellenőrzést tartottak, ahol az öltözőszekrényben további 249 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát foglaltak le.

Forrás: NAV

Az élettárs – elmondása szerint – a cigarettákat értékesítési céllal vitte be a munkahelyére, ezért a pénzügyőrök átvizsgálták a családi házukat is, ahol az elő-, valamint a hálószobából táskákba és kartondobozokban elrejtve 2 590 csomag magyar adójegy nélküli cigarettát találtak.

A pénzügyőrök a három helyszínen talált mintegy 3100 doboz, több mint 1,5 millió forint értékű cigarettát, valamint a szállításra használt személygépkocsit lefoglalták, és jövedéki eljárást indítottak, valamint költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A magyar adójegy nélküli cigaretták ismételt árusítása miatt közel 3 millió forint bírság kiszabása várható.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.