Civil 1 százalék: csaknem dőlt a pénz a civilekhez


26 százalékkal több adózó összesen 15 milliárd forintot juttatott civil szervezeteknek 2022-es személyi jövedelemadójából. A nyertes a Partizán, amely most először gyűjtve a harmadik leginkább támogatott szervezet lett – olvasható a NIOK elemzésében, amely az szja-felajánlások pénteken megjelent adatsorát értékeli..

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez – olvasható a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány) lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A NIOK által a NAV adataiból készített elemzésből az derül ki, hogy összesen több, mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára. A tavalyihoz képest mintegy 26%-al többen ajánlották fel adójuk 1%-át.

A növekvő összeg jelentősége idén különösen nagy, hiszen a gazdasági válság, az infláció, továbbá az egyre nehezebb megélhetési körülmények miatt csökkenő magántámogatások nagy terhet rónak a civil szervezetekre, amelyek működési költségeik fedezésében nagyrészt adományokra, támogatásokra vannak utalva – olvasható az elemzésben.

A 2023-as év nagy meglepetése a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, akik idén gyűjtöttek először, és rögtön a 3. legnagyobb összeget érték el 191 millió forinttal.

Érdekes és örömteli, hogy az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

Sajnos negatív meglepetés is van: olyan szervezetek is bekerültek a legtöbb felajánlást kapó szervezetek közé, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt években komoly átláthatósági problémák merültek fel. Szerencsére azonban a legtöbb szervezet átláhatóan működik, jó részük az Etikus Adománygyűjtő szervezetek tagja is. A NIOK különösen fontosnak tartja, hogy az 1%-os rendelkezések az adományokhoz hasonlóan átláthatóan és hatékonyan legyenek elköltve – áll az értékelésben.

A NIOK Alapítvány bővített elemzését itt találja.

A NAV adatait itt böngészheti.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

NAV-Figyelő, 38. hét: változó EKHO szabályok, import tilalmak, NAV állásfoglalás

2023. augusztus 1-i hatállyal módosultak az EKHO szabályai. A 4.§ (3) és (6) bekezdései hatályon kívül kerültek, a 9.§ megfelelő módosításával. A módosítás értelmében augusztus 1-jétől a kifizetőnek nem kell kifizetői ekhot fizetnie, ezzel törvényi szintre emelkedik a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már 2022. szeptember 1. óta alkalmazható szabály – olvasható az eheti NAV-figyelőben.

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.