Bejegyzések NIOK címkével

2024. március 12. Adó

Jogszabályi rendelkezések az adománygyűjtéshez kapcsolódóan

Az adomány olyan pénzbeli vagy természetbeni juttatás, amelyet az adományozó az adományozott civil szervezet alapcéljának, illetve közhasznú céljának elérésére ellenszolgáltatás nélkül juttat. Adománygyűjtés pedig az a forrásteremtési tevékenység, amelyet az adományozott, illetve az általa meghatalmazottak, alapcéljának, illetve közhasznú céljának elérése érdekében folytatnak. De mégis hogyan kell adminisztrálni és bevallani?

2024. március 4. Adó

Hogyan kell beszámolnia a civil szervezetnek az adománygyűjtésről?

A kapott adományról történő beszámolás nem csupán törvényi kötelezettség, hanem a civil szervezet elemi érdeke is, hogy a már megszólított, bevont adományozói bizalmát megtartsa, hosszabb távon fenntartsa érdeklődésüket és elkötelezettségüket. Ezért a szervezetnek az adománygyűjtés folyamatában a nyilvánosságra és átláthatóságra kiemelten kell figyelnie.

2023. szeptember 15. Adó

Civil 1 százalék: csaknem dőlt a pénz a civilekhez

26 százalékkal több adózó összesen 15 milliárd forintot juttatott civil szervezeteknek 2022-es személyi jövedelemadójából. A nyertes a Partizán, amely most először gyűjtve a harmadik leginkább támogatott szervezet lett – olvasható a NIOK elemzésében, amely az szja-felajánlások pénteken megjelent adatsorát értékeli..