Csapást mért a cigarettacsempészetre a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cigarettacsempészetre specializálódott, maffiaszerűen működő bűnszervezetet számolt fel a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kommandósok segítségével elfogott bűnbanda irányítóinál fegyvereket is találtak – közölte a NAV bűnügyi szóvivője.


Sárközi Alexandra elmondta: a pénzügyi nyomozók a Terrorelhárítási Központ, a megyei rendőrség és a NAV kommandós egységeivel tartott közös akcióban tizenkét helyszínen egyidejűleg csaptak le a bandára. A mintegy huszonöt tagból álló bűnszervezet vezetőinél a bizonyítékokon túl lőfegyverhez hasonló, gumilövedék kilövésére alkalmas pisztolyokat és lőszereket, valamint egy viperát is találtak.

Az ukrán-magyar határszakaszon működő banda – a bűnszervezetek közötti felosztásban – Zsurk térségét uralta – ismertette a bűnügyi szóvivő. Tagjai közül többen többszörösen büntetett előéletű, agresszivitásuk miatt hírhedtté vált bűnözök voltak, akik a cigarettát ukrán alvilági körökből szerezték be, és a Tiszán át szállították a magyar oldalra. A bűncselekmények finanszírozását és a technikai eszközöket a most elfogott irányítók biztosították a szervezetnek, amelyben precíz szereposztás alapján dolgoztak: egyesek rakodóként vállaltak szerepet, mások pedig figyelőként a járőrök mozgását tartották számon.

Sárközi Alexandra megjegyezte: ennek a bűnszervezetnek a szállítmányát foglalták le a pénzügyi nyomozók egy tavaly novemberben tartott közúti ellenőrzéskor. Akkor a megállított mikrobusz és személygépkocsi utasai elmenekültek, egyiküket azonban sikerült elfogniuk. A hátrahagyott autók rakteréből akkor csaknem 72 ezer doboz, 56 millió forintot érő magyar adójegy nélküli cigaretta került elő.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható – közölte a bűnügyi szóvivő.

A mostani akcióval hét további bandatagot sikerült elfogni. A pénzügyi nyomozóknak az elmúlt kilenc hónap alatt ez volt a harmadik olyan sikeres akciójuk, amelyben a térség cigarettacsempészeire csaptak le. Az akciók során a bűnszervezetek irányítói közül tizennyolcan kerültek előzetes letartóztatásba.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.