Csökkenő áfakulcsok sok kérdéssel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bizonyos élelmiszerek áfakulcsa 5% lesz és csökkent az éttermi szolgáltatások áfája is, de mi lesz az internet áfakulcsával?


A szerdán bejeltett áfacsökkentés sok fogyasztó és vállalkozás számára jelenthet pozitív változást, de közel sem mindenki számára. A bejelentés még csak a tervekre vonatkozott így a részletek ismerete nélkül szinte több a kérdés, mint a válasz. Ezekből próbáltam párat összegyűjteni:

Bizonyos élelmiszerek áfakulcsa 5% lesz

A bejelentés során az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentését említették, azonban később már csak egy szűkebb körről – a tej, a tojás és baromfihús – volt szó. A sertéshús áfa kulcsának csökkentésekor a baromfiágazat képviselői – egyébként okkal – tiltakoztak az egyoldalú áfakulcs csökkentés versenytorzító hatása miatt. Kérdés, hogy ezúttal a marha- a juh- a kecske-, a nyúl- vagy éppen a haltenyésztők tiltakozására lehet-e számítani.

A baromfihús esetében a sertéshúsra vonatkozóhoz hasonlóan várható lesz majd egy részletes adóhatósági tájékoztató, mely segít abban eligazodni, hogy mi minősül baromfinak, illetve milyen kulccsal adózik például a csirkecomb mellett a pulyka párizsi, a darált pulykahús, vagy éppen a libatepertő!

A tavalyi sertéshús áfakulcs csökkentés indokaként szerepelt az ágazat hazai szereplőinek támogatásán túl az áfacsalások visszaszorítása is, nevezetesen ha alacsonyabb az adóteher kevésbé éri meg az áfá-t elcsalni. A bejelentésben felsorolt termékek komolyan érintettek voltak a szervezett visszaélésekben, de miért nincs szó például a cukorról, a lisztről, az étolajról, melyek egyszerre alapvető élelmiszerek és egyúttal a körhintacsalások „kedvelt” szereplői.

ADÓklub Online 2016 – Androidos okostelefonnal

 

ADÓ szaklap online

ADÓ-kódex szaklap online

Számviteli tanácsadó szaklap online

Áfa-kalauz szaklap online – ADÓ

kérdések és válaszok

Ado.hu Prémium cikkek

Rendelje meg most >>

Éttermi szolgáltatás áfakulcs csökkentése

A tervek szerint csökkentik az éttermi szolgáltatások áfá-ját, mely jó hír az érintett vállalkozások számára, hisz bizonyosan növeli például az éttermek jövedelmezőségét. Egy korábbi NAV tájékoztató ismérveket sorol fel az éttermi, vagy cukrászdai szolgáltatás és a termékértékesítés elkülönítésére, hiszen jelenleg sem mindegy, hogy valaki beül egy cukrászdába, vagy éppen hazaviszi a megvásárolt süteményt. Biztos sokan találkoztak azzal, hogy drágább a helyben elfogyasztott sütemény, mint a hazavitt. 

Mindezt nemcsak a mosogatás, kiszolgálás vagy éppen kulturált környezet biztosításának költségei magyarázzák, hanem az eltérő áfa kulcs is! Míg a szolgáltatásnyújtás 27 százalékkal, addig a bizonyos élelmiszerek értékesítése „csak” 18 százalékkal adózik. A fenti logikát követve azonban érdemes lehet arra figyelni, hogy 2018-tól, amikortól az éttermi szolgáltatás áfa-ja a tervek szerint immár 5 százalékra csökken, jóval előnyösebb helyzetbe kerülhetnek a menüt is biztosító éttermek, vagy éppen a helybeni fogyasztást is lehetővé tevő kifőzdék, mint az ételkiszállítást vállaló vállalkozások.

Internetszolgáltatás adókulcs csökkentése – Brüsszelre várva

Az internetszolgáltatás adókulcsának csökkentése szintén bejelentésre került. Itt azonban már távolabbra mutató problémával, illetve kérdéssel állunk szemben. Míg az élelmiszereket és éttermi szolgáltatásokat az áfa direktíva egyértelműen megemlíti a kedvezményes adókulccsal adóztatható terméke szolgáltatások között, addig ugyanez nem igaz a távközlési szolgáltatások közé tartozó internetszolgáltatásra. A jelenleg hatályos EU szabályozás szerint csak azok a szolgáltatások és termékek adóztathatók kedvezményes adókulccsal az egyes tagállamokban, melyek szerepelnek a direktíva hármas számú mellékletében, vagy derogációt kaptak rá. Tekintettel arra, hogy az internetszolgáltatások nem tartoznak ide, a kedvezményes áfamérték bevezetéséhez szükség lesz a magyar Országgyűlésen túl Brüsszel, illetve a tagállamok jóváhagyására is!

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere. 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.