Drágább lesz a tej


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emelkedik a nyerstej ára a jövő héten – az év eleji 5 százalékos mérték után – újabb 2-5 százalékkal – tájékoztatta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke pénteken az MTI-t.

Az áremelést a tejkereslet növekedése, valamint az energia-, a csomagolóanyag- és a takarmányár növekedése egyaránt indokolja a szakmai szervezet szerint. Így a felvásárlási árak az év eleji literenkénti átlagosan fizetett 66,54 forintról, átlagosan 69-70 forintra emelkednek.

A felvásárlási árak növekedéséhez a tejfeldolgozók is kénytelenek igazodni. Ezért értékesítési áraikat – azaz kereskedelmi átadási áraikat – az év közepétől ők szintén emelik 5-12 százalékkal. Ennek pontos mértéke árucsoportonként és üzemenként változik, sőt attól is függ, hogy az adott cégnek milyen az érdekérvényesítő képessége a kereskedőkkel szemben.

A Tej Terméktanácsnál megjegyzik: több tejfeldolgozó éves szerződéskötése a kereskedelmi partnereivel elhúzódott. Ezért az idén még nem tudott áremelést érvényesíteni a megemelkedett költségei fedezetére sem. A szakmai szervezet vezetője emlékeztet arra is, hogy a világpiaci trendek megváltoztak. A fejlődő ázsiai országok jelentős tejtermék importőrként lépnek fel, de igényeik kiszolgálatlanok. Az eddig jelentős tejtermeléssel rendelkező nagy exportáló országokban, mint Ausztrália és Új-Zéland, a tejtermelés a korábbi évekhez mérten jelentősen csökkent. A tejpiacon hiány tapasztalható.

A terméktanács rámutat: Európában és Magyarországon a gabonaárak rekordot döntenek, növelve ezzel az állattenyésztés és a tejtermelés önköltségét is. Európában tejhiány van, amely keresleti piacot idéz elő, ez növeli a nyerstej árát, és így a késztermékek ára is növekvő tendenciájú. A nyerstej-kereslet – a világpiaci tendenciáknak megfelelően – Magyarországon is élénkült az utóbbi időben. A német és olasz kereskedők 5-8 forinttal ígérnek többet a tej literjéért, mint a magyarországi átlagár. A belföldi feldolgozók a tejbázisaik megtartása érdekében kénytelenek emelni felvásárlási áraikat, de ezt mindenféleképpen érvényesíteni kívánják a készáru értékesítésekor is a kiskereskedelem felé.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.