Drasztikusan nőhet a pálinka jövedéki adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Továbbra sem felel meg az uniós elvárásoknak a pálinkára januártól bevezetett ezerforintos átalányadó, ezért újabb kötelezettségszegési eljárás is indult. Változás esetén drasztikusan nőhet a pálinka jövedéki adója – írja a Magyar Nemzet.


A kormány ugyan kitartana a kedvezményes otthoni pálinkafőzés mellett, de hosszabb távon aligha maradhat a kedvezményes átalány, és az uniós elvárásoknak megfelelően emelni kell a pálinka jövedéki adóját

Az uniós irányelv egyetlen kedvezményes adókulcsot tesz lehetővé, ami a normál kulcs fele lehet legfeljebb. Az Agrárszektor számításai szerint, amennyiben az EU érvényt szerez az irányelv betartására, az eddigi ezerforintos átalány befizetés mellett főzhető évi 86 liter pálinka után 71 810 forint jövedéki adót kellene megfizetni – írja a lap. 

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.