Egészségkasszák alkonya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerre két jelentős változás hozza nehéz helyzetbe az önkéntes egészségpénztári szektort.

Június elsejétől az adóváltozások szerint jövedelemnek minősül számos, eddig a pénztárakon keresztül adómentesen igénybe vehető szolgáltatás. A cél az lett volna, hogy a változással a pénztári tagok a befizetéseik azonnali felhasználása helyett hosszú távú takarékoskodásba kezdjenek. Ennek azonban kevés a realitása, mivel az eddig a kasszákon keresztül elérhető adómentes juttatások – üdülés vagy sportolás finanszírozása – egy másik formában, üdülési csekkel továbbra is elérhetők maradnak. Hatásában nagyobb mérvű változás, hogy az egészségügyi reform kapcsán az egészségkasszák jövőbeli funkciói is megkérdőjeleződtek. A több-biztosítós finanszírozási rendszer bevezetésével – az újonnan felálló biztosítók mellett – értelmüket vesztenék a kasszák által kínált szolgáltatások. A 650 ezres ügyfélbázisú egészségpénztárak a túlélésért azt szeretnék elérni, hogy hozzájussanak a kötelezően fizetendő tb-járulék egy részéhez.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.