Egy egy éve létező adótörvény értelmezése még mindig gondot okoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahány brókercég, annyi értelmezés. Egyelőre nem világos, mely kötvényügyletek után levont kamatadóval lehet veszteséget szembeállítani

Egy éve van érvényben az a törvény, amelynek értelmében idén bizonyos, a kamatadó hatálya alá tartozó ügyletek adója csökkenthető a szabályozott tőkepiaci ügyleteken keletkezett árfolyamveszteség húsz százalékával. Idetartoznak az olyan kötvény-, diszkontkincstárjegy-ügyletek, illetve tőzsdén kívüli befektetési jegyekre vonatkozó tranzakciók, amelyeken árfolyamnyereség keletkezett és a kifizető ez után kamatadót vont le, továbbra is külön kategória maradt viszont a kamatjövedelem, az ez után levont kamatadó nem igényelhető vissza.

A brókercégek között ugyanakkor jelentős eltérések vannak annak megítélésében, hogy mi számít kamatnak és mi árfolyamnyereségnek. A kötvény kamatfizetése, a szelvényvágás egyértelműen kamatjövedelem, egy diszkontkincstárjegy megvásárlása és lejárat előtti eladása pedig biztosan árfolyamnyereség – állítják a brókercégek szakértői. Abban viszont már teljesen eltérő a megítélésük, hogy egy lejáratig megtartott kötvényen vagy diszkontkincstárjegyen elért nyereség kamat-e vagy pedig árfolyamnyereség.

A Napi Gazdaság által megkérdezett független tőkepiaci szakértő szerint a többféle értelmezés teljesen indokolatlan, a törvény világosan fogalmaz. E szerint a kamatadós jövedelmek közül az is az összevonható kategóriába esik (vagyis ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek számít), amely ügyleten beváltás során keletkezett jövedelem. Márpedig a kötvények, diszkontkincstárjegyek lejáratakor beváltás történik. Így pusztán a kamatfizetés, a kupon levágása az az esemény, amelyet külön kezel a törvény és ezzel valóban nem állítható szembe ellenőrzött tőkepiaci ügyletek (részvény, deviza, stb.) vesztesége.

A brókercégek közül is van, amelyik így értelmezi a személyijövedelemadó-rendelkezéseket, van, amelyik a lejáratot minden esetben kamatfizetésnek fogja fel, de olyan is akad, amelyik a diszkontkincstárjegy lejárata során keletkezett nyereséget kamatjövedelemnek, a kötvény lejáratánál keletkezőt pedig árfolyamnyereségnek veszi.

A kérdés alighanem egy APEH-állásfoglalással fog eldőlni, amit a lap információi szerint a brókercégek januárban kérnek meg az adóhatóságtól. A 2010-es ügyletekről szóló kimutatást február 15-ig kell megküldeniük az ügyfeleknek.

Forrás: Index.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.