Egy egy éve létező adótörvény értelmezése még mindig gondot okoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahány brókercég, annyi értelmezés. Egyelőre nem világos, mely kötvényügyletek után levont kamatadóval lehet veszteséget szembeállítani

Egy éve van érvényben az a törvény, amelynek értelmében idén bizonyos, a kamatadó hatálya alá tartozó ügyletek adója csökkenthető a szabályozott tőkepiaci ügyleteken keletkezett árfolyamveszteség húsz százalékával. Idetartoznak az olyan kötvény-, diszkontkincstárjegy-ügyletek, illetve tőzsdén kívüli befektetési jegyekre vonatkozó tranzakciók, amelyeken árfolyamnyereség keletkezett és a kifizető ez után kamatadót vont le, továbbra is külön kategória maradt viszont a kamatjövedelem, az ez után levont kamatadó nem igényelhető vissza.

A brókercégek között ugyanakkor jelentős eltérések vannak annak megítélésében, hogy mi számít kamatnak és mi árfolyamnyereségnek. A kötvény kamatfizetése, a szelvényvágás egyértelműen kamatjövedelem, egy diszkontkincstárjegy megvásárlása és lejárat előtti eladása pedig biztosan árfolyamnyereség – állítják a brókercégek szakértői. Abban viszont már teljesen eltérő a megítélésük, hogy egy lejáratig megtartott kötvényen vagy diszkontkincstárjegyen elért nyereség kamat-e vagy pedig árfolyamnyereség.

A Napi Gazdaság által megkérdezett független tőkepiaci szakértő szerint a többféle értelmezés teljesen indokolatlan, a törvény világosan fogalmaz. E szerint a kamatadós jövedelmek közül az is az összevonható kategóriába esik (vagyis ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek számít), amely ügyleten beváltás során keletkezett jövedelem. Márpedig a kötvények, diszkontkincstárjegyek lejáratakor beváltás történik. Így pusztán a kamatfizetés, a kupon levágása az az esemény, amelyet külön kezel a törvény és ezzel valóban nem állítható szembe ellenőrzött tőkepiaci ügyletek (részvény, deviza, stb.) vesztesége.

A brókercégek közül is van, amelyik így értelmezi a személyijövedelemadó-rendelkezéseket, van, amelyik a lejáratot minden esetben kamatfizetésnek fogja fel, de olyan is akad, amelyik a diszkontkincstárjegy lejárata során keletkezett nyereséget kamatjövedelemnek, a kötvény lejáratánál keletkezőt pedig árfolyamnyereségnek veszi.

A kérdés alighanem egy APEH-állásfoglalással fog eldőlni, amit a lap információi szerint a brókercégek januárban kérnek meg az adóhatóságtól. A 2010-es ügyletekről szóló kimutatást február 15-ig kell megküldeniük az ügyfeleknek.

Forrás: Index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.