Egyelőre titok marad Trump adóbevallása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította a demokrata párti törvényhozók beadványát Donald Trump amerikai elnök adóbevallásainak ügyében.

Beadványukban a demokrata párti törvényhozók a Donald Trump adóbevallása és más pénzügyi dokumentumaiba történő betekintés ügyeiben indított jogi eljárásaik felgyorsítását kérték.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő testület a hónap elején már 7:2 arányban elutasította több demokrata párti képviselőházi bizottság közös beadványát, amelyben azt kérték, hogy a törvényhozók hozzáférhessenek Trump korábbi üzleti ügyeinek dokumentumaihoz. A bírák ezt elutasították, de azt lehetővé tették, hogy egy alsóbb fokú bíróság ismét tárgyalni kezdje az ügyet.

Ezzel egyben lehetővé vált az is, hogy az elnök jogászai ismét kifejthessék érveiket a demokraták követelése ellen. A bíróság döntése értelmében azonban augusztus 3-a előtt nem lehet megkezdeni ezt a jogi eljárást sem. A demokraták ezt a dátumot akarták előbbre hozatni.

A demokrata párti képviselők eddig négy, büntetés terhe melletti idézést küldtek az elnök korábbi ügyeit intéző bankoknak és könyvelő cégeknek. Azzal próbáltak érvelni, hogy a dokumentumokra szükségük van ahhoz, hogy élni tudjanak felhatalmazásukkal a végrehajtó hatalom ellenőrzésére.

Beadványaikat az alsóbb szintű bíróságok elutasították, s az ügy így került az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé.

A képviselőház ellenőrző és reformügyi bizottsága azt állítja: azért van szükség a Trump üzleti könyvelését végző cég irataira, mert így tudja ellenőrizni a végrehajtó hatalom etikai szabályait, és az esetleges érdekkonfliktusokat. A képviselőház pénzügyi bizottsága pedig azt állítja: a Deutsche Bank meg nem nevezett munkatársaitól származó sajtóhírek adnak okot azon aggodalomra, hogy Donald Trump és veje, tanácsadója, Jared Kushner esetleg törvényellenes pénzügyi tranzakciókban vett részt.

A szövetségi képviselőházban a demokraták vannak többségben, s ezért a képviselőházi bizottságok vezetői is e párt soraiból kerülnek ki.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek