NAV-figyelő, 29. hét: ismét csökkent a szochó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2020. július 1-jétől 17,5%-ról 15,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó. Illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Megjelentek az augusztusi üzemanyagárak.

1. Július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó

17,5%-ról 15,5%ra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke 2020. július 1-től. A csökkenés hatással van az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértékére, az összevont adóalap megállapításánál alkalmazandó 85 százalékos szabályra, valamint a főállású katások ellátási alapjára is.

2. Testvérek között mindig igazságosan!

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát szülő és gyermek, valamint özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól.

Az új szabály nem csak a testvérekre, és féltestvérekre, hanem az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolatokra is vonatkozik.

További részleteket a NAV honlapján találunk.

3. Az egyéni vállalkozó őstermelők bevételeinek, kiadásainak nyilvántartása

A NAV a jelen rövid összefoglalót az ellenőrzési tapasztalatok alapján állította össze. Érdemes elolvasni, mert hasznos információkat találunk benne.

A NAV-figyelőben arról is olvashat még, hogy mit érdemes tudni az adószámláról, és melyek az augusztusban elszámolható üzemanyagárak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek