Trump adóbevallásáról vitatkozik a szövetségi legfelsőbb bíróság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vita tárgya, hogy Donald Trumpnak be kell-e mutatnia a kongresszusnak, illetve nyilvánosságra kell-e hoznia az elnöksége előtti évek adóbevallásait.

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be – kedden megkezdte a vitát Donald Trump elnök adóbevallásáról.

Mivel a legfelsőbb bíróság is távmunkában dolgozik, a bírák telefonon folytatták a vitát. Ennek témája az, hogy Donald Trumpnak be kell-e mutatnia a kongresszusnak, illetve nyilvánosságra kell-e hoznia az elnöksége előtti évek adóbevallásait, továbbá egyéb banki és pénzügyi dokumentumait. Trump eddig ezt – elnöki immunitására hivatkozva – elhárította.

Egy manhattani bíróság büntetés terhe mellett kötelezte az elnököt a szóban forgó dokumentumok bemutatására, Trump ügyvédjei azonban a legfelsőbb bírósághoz fordultak állásfoglalásért. Kedden a bírák az első meghallgatásokat követően nem jutottak dűlőre az ügyben, nem volt köztük egyetértés, hogy helybenhagyják-e az alsóbb fokú bíróság döntését. A demokrata párti bírák közül Elena Kagan azt hangoztatta, hogy senki sem állhat a törvények fölött, míg John Roberts, a bíróság konzervatív elnöke amiatti aggodalmát hangoztatta, hogy ez a vita milyen kockázatokkal jár a jövőre nézve. Neil Gorsuch, szintén konzervatív bíró leszögezte: a testület olyan döntést hoz majd, amely „nem egyetlen elnököt érint majd, hanem az elnökség intézményét”.

A legfelsőbb bíróság azt mérlegeli, van-e kongresszusnak korlátlan hatalma ahhoz, hogy büntetés terhe mellett beidézést kézbesítsen a mindenkori amerikai elnöknek.

Az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallása és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, de az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette. Igaz, megválasztásuk előtt egyikük sem tevékenykedett sikeres üzletemberként.

A 2018 őszén tartott félidős választások után, amikor a képviselőházban a demokraták ismét többséget szereztek, három képviselőházi bizottság is kezdeményezte Donald Trump korábbi üzleti ügyeinek és kapcsolatainak vizsgálatát. Nem csupán az adóbevallási íveire voltak kíváncsiak, hanem például a könyvelését végző cég munkájára vagy a Deutsche Bankhoz fűződő üzleti kapcsolataira is, 2010-től kezdődően.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. október 8.

Trump adóbevallása még titok marad

Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte  Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg. Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól.
2019. november 15.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek – jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében Jay Sekulow, az amerikai elnök ügyvédje.
2019. április 24.

Trump nem adja az adóbevallását

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a másodszori határidőre sem nyújtotta be Donald Trump amerikai elnök adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak. 
2018. október 3.

Adócsalással vádolja Trumpot a New York Times

Donald Trump amerikai elnök évtizedekkel ezelőtt segített a szüleinek, hogy dollármilliókat titkoljanak el az adóhivatal elől – írja a The New York Times. Trump ügyvédje hamisnak minősítette a cikkben foglaltakat.