Egyértelműbb áfa- és illetékszabályok az ingatlanokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorítások az kapcsolt vállalkozások illetékmentessége és átépített ingatlanok áfamentessége terén. A funkcionálisan és alapjaiban átalakított ingatlanok áfásan értékesíthetők. A kapcsolt vállalkozások ezután csak akkor adhatják egymás között illetékmentesen az ingatlant, ha az ingatlan megszerzője nem csak formailag, hanem ténylegesen is ingatlanhasznosítással foglalkozik.

Régi hiányosságot pótolna a javaslat azzal, hogy egyértelműen – törvényi szinten – mondanák ki azt a bíróságok által kimunkált gyakorlatot, hogy egy ingatlan nem csak akkor minősül új építésűnek, amikor szó szerint újonnan építik, hanem akkor is, ha olyan jelentősen átépítik, hogy az már az ingatlan funkciójának megváltozását eredményezi. Ebből adódóan az ilyen – például lakásból irodává – átalakított ingatlanok emiatt csak áfásan értékesíthetőek.

Szintén fontos és sokakat érintő pontosítás, hogy bármilyen engedély is kell az ingatlanon végzett munkához, az építési munkák fordított áfa hatálya alá esnek (fordított adózás esetén az adó megfizetésére a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője kötelezett, amelyet le is vonhat, amennyiben jogosult az áfa levonására). Ahogy a javaslat indokolása fogalmaz, minden olyan munkára igaz ez, amelyek örökségvédelmi engedélyhez vagy bejelentéshez, rendeltetésmódosítási engedélyhez vagy településképi bejelentési eljáráshoz kötöttek. Ez alapján akár egy utólagos hőszigetelés, tetőcsere vagy kerítés-építés is fordított áfás lehet akkor, ha cég a megrendelő.

Az ilyen megrendelőknek nagyon figyelniük kell arra, hogy csakis fordított áfás számlát fogadjanak el a kivitelezőktől, ellenkező esetben egy adóellenőrzés során az adóhatóság megtagadhatja az érintett számlákban foglalt áfa levonását.

Szigorítás a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanügyletek kapcsán

Ha már ingatlan, az illetékeknél is szigorítást vezetnének be. A kapcsolt vállalkozások ezután csak akkor adhatják egymás között illetékmentesen az ingatlant, ha az ingatlan megszerzője nem csak formailag (főtevékenységként), hanem ténylegesen (az árbevétele alapján) is ingatlanhasznosítással foglalkozik.

Mivel a javaslat elfogadása esetén 2023. január 1-jétől lépne hatályba a szigorítás, így akik cégcsoporton belül szeretnék az ingatlan-portfoliót menedzselni, érdemes lehet még idén lépniük, ha egyébként nem felelnek meg az árbevételi feltételeknek.

Forrás: Niveus Consulting Group közleménye


Kapcsolódó cikkek

2022. október 20.

Itt az új adócsomag

Számos helyen írná át a szabályozást az „Egyes adótörvények módosításáról” című törvényjavaslat: például még egy évre felfüggesztik a reklámadót, ritkábban vallanak az átalányadózók és megannyi más szabályozási módosítás is található az adócsomagban. Ezekből szemezgettünk cikkünkben.