Egyre nagyobb gond a rossz banki hitelállomány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankok nyereségessége jelentős mértékben múlik a rossz hitelállomány hatékony kezelésén az idén, mert a rossz hitelek aránya tavaly év végére már a 20 százalékot közelítette, és egy éven belül akár a 25 százalékos szintet is átlépheti – közölte legfrissebb elemzésének megállapításait a BDO könyvvizsgáló és tanácsadó cég.


A bankok többsége mára külön restrukturálási csoportokat hozott létre. A korábbi gyakorlat a nem fizető ügyletek esetén az ügylet felmondása és a fedezet átvétele volt, de ez a megoldás egyre gyengébb megtérülést eredményez.

A rossz eszközök csak fillérekért értékesíthetők, a hazai piacra zúdítandó ingatlanfedezet pedig további komoly áresést generálna az amúgy is kereslethiánnyal küzdő piacon – idézi a közlemény Huth Gabriellát, a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnerét.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A restrukturált banki ügyletek többsége a svájci frankban megfinanszírozott ingatlan-, vagy projektfinanszírozási ügyletek közül kerül ki, de egyre nagyobb számban próbálják ilyen módon kezelni a termelő és a kereskedelmi cégek rossz hiteleit is.

A tanácsadó cég szerint fontos, hogy a közös megoldás keresése időben megkezdődjön. Az ügyfelek átvilágításához, a pontos és objektív helyzetkép kialakításához szükség van külső szaktanácsadóra. A végleges megoldást adó restrukturálás legtöbbször a bizalom hiánya miatt hiúsul meg. A BDO több esetben azt tapasztalta, hogy a nem megfelelő kommunikáció, a rendszeres egyeztetés hiánya végül a bizalom elvesztéséhez vezetett, ami az egyébként átstrukturálással megoldható ügyet végleges felmondási helyzetbe hozta, és mindkét félnek súlyos anyagi hátrányt okozott.

A tanácsadó cég kiemelte azt is, hogy a restrukturálás sikere hosszú távon akkor biztosítható, ha a közösen elkészített üzleti tervben vannak olyan bevételi elemek, amelyek érdekeltté teszik az ügyfelet az üzletmenet fenntartásában.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.