Egyre nagyobb gond a rossz banki hitelállomány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankok nyereségessége jelentős mértékben múlik a rossz hitelállomány hatékony kezelésén az idén, mert a rossz hitelek aránya tavaly év végére már a 20 százalékot közelítette, és egy éven belül akár a 25 százalékos szintet is átlépheti – közölte legfrissebb elemzésének megállapításait a BDO könyvvizsgáló és tanácsadó cég.


A bankok többsége mára külön restrukturálási csoportokat hozott létre. A korábbi gyakorlat a nem fizető ügyletek esetén az ügylet felmondása és a fedezet átvétele volt, de ez a megoldás egyre gyengébb megtérülést eredményez.

A rossz eszközök csak fillérekért értékesíthetők, a hazai piacra zúdítandó ingatlanfedezet pedig további komoly áresést generálna az amúgy is kereslethiánnyal küzdő piacon – idézi a közlemény Huth Gabriellát, a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnerét.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A restrukturált banki ügyletek többsége a svájci frankban megfinanszírozott ingatlan-, vagy projektfinanszírozási ügyletek közül kerül ki, de egyre nagyobb számban próbálják ilyen módon kezelni a termelő és a kereskedelmi cégek rossz hiteleit is.

A tanácsadó cég szerint fontos, hogy a közös megoldás keresése időben megkezdődjön. Az ügyfelek átvilágításához, a pontos és objektív helyzetkép kialakításához szükség van külső szaktanácsadóra. A végleges megoldást adó restrukturálás legtöbbször a bizalom hiánya miatt hiúsul meg. A BDO több esetben azt tapasztalta, hogy a nem megfelelő kommunikáció, a rendszeres egyeztetés hiánya végül a bizalom elvesztéséhez vezetett, ami az egyébként átstrukturálással megoldható ügyet végleges felmondási helyzetbe hozta, és mindkét félnek súlyos anyagi hátrányt okozott.

A tanácsadó cég kiemelte azt is, hogy a restrukturálás sikere hosszú távon akkor biztosítható, ha a közösen elkészített üzleti tervben vannak olyan bevételi elemek, amelyek érdekeltté teszik az ügyfelet az üzletmenet fenntartásában.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.