Egységessé válhat a társasági adó az Európai Unióban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint az uniós tagállamokban érvényesítendő társasági adóval kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) az adóalap egységesítését kívánja elérni már a közeljövőben.

Az EU biztosa ezt egy Budapesten pénteken megrendezett konferencián mondta, amely Adózás Európában címmel tekintette át az unió aktuális adópolitikai kérdéseit.

A vám- és adóügyi biztos hangoztatta: “”szó sincs arról, hogy az EB az adókulcsok harmonizálását akarná elérni a társasági adó esetében, sőt olyan álláspontra helyezkedik, hogy ez az adóalap-harmonizáció is csupán azoknál a cégeknél érvényesüljön, amelyek az egységes európai piacra termelnek””. Azok a vállalkozások viszont, amelyek csupán egy-egy nemzetállam piacain adják el árujukat, szolgáltatásaikat a jövőben is választhatnák a nemzeti adóztatást, annak elveit.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.