Egységessé válhat a társasági adó az Európai Unióban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint az uniós tagállamokban érvényesítendő társasági adóval kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) az adóalap egységesítését kívánja elérni már a közeljövőben.

Az EU biztosa ezt egy Budapesten pénteken megrendezett konferencián mondta, amely Adózás Európában címmel tekintette át az unió aktuális adópolitikai kérdéseit.

A vám- és adóügyi biztos hangoztatta: „”szó sincs arról, hogy az EB az adókulcsok harmonizálását akarná elérni a társasági adó esetében, sőt olyan álláspontra helyezkedik, hogy ez az adóalap-harmonizáció is csupán azoknál a cégeknél érvényesüljön, amelyek az egységes európai piacra termelnek””. Azok a vállalkozások viszont, amelyek csupán egy-egy nemzetállam piacain adják el árujukat, szolgáltatásaikat a jövőben is választhatnák a nemzeti adóztatást, annak elveit.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).