Egyszeri bankadót javasol Varga


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tranzakciós illeték emelése helyett – a kincstárat leszámítva – minden pénzforgalmi szolgáltatóra vonatkozó, egyszeri, 75 milliárd forintos befizetést javasol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlament honlapján olvasható indítványában.


Az egyes közteherviselési kötelezettségeket előíró törvényjavaslathoz, zárószavazás előtti módosító indítványként beadott szöveg indoklása szerint a tranzakciós illetékből erre az évre várt bevétel elmaradt a tervezettől, ezért ezt egyszeri befizetéssel kell pótolni. Ennek összege a január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százaléka. (Korábbi tájékoztatás szerint az év első öt hónapjában 52,8 milliárd forint bevétel volt tranzakciós illetékből, ebből 16,7 milliárd forintot fizetett a Magyar Államkincstár, így összesen mintegy 75 milliárd forintra tehető a teljes befizetendő összeg.)

A szolgáltató a pótló befizetés összegét szeptember 20-ig köteles megállapítani, majd december 20-ig, havonta, négy egyenlő részletben kell megfizetnie azt.

A miniszter másik indítványában a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetését kiterjeszti a tartós befektetések hozamára is, abban az esetben, ha a lekötést 3 év előtt megszakítják. A fizetésnek azonban nem lesz visszaható hatálya: a 2013 augusztus 1. előtt megkötött tartós befektetési szerződés hozama akkor sem lesz eho-köteles, ha 3 év előtt megszakítják a lekötést.

Mentesülne a tervezet szerint az eho-fizetése alól az olyan kollektív befektetési értékpapír – befektetési alap jegye – amely mögött legalább 80 százalékban forintban denominált portfólió található. A portfóliónak az EGT tagállamokban kibocsátott, hitelviszonyt forintban megtestesítő értékpapírt – kötvényt – kell tartalmaznia ilyen arányban. Fontos, hogy az alap szabályzata is tartalmazza az előbbi arányt.

A törvényjavaslat egészéről csütrtökön tart zárószavazást a Parlament.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

2023. október 2.

Hamis telefontartozékokat foglalt le és semmisített meg a NAV

Hamis telefontartozékokat – töltőkábeleket, adaptereket és csatlakozókat – foglaltak le és semmisítettek meg a pénzügyőrök egy Hajdú-Bihar vármegyei üzlet raktárában – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.