Egyszeri bankadót javasol Varga


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tranzakciós illeték emelése helyett – a kincstárat leszámítva – minden pénzforgalmi szolgáltatóra vonatkozó, egyszeri, 75 milliárd forintos befizetést javasol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlament honlapján olvasható indítványában.


Az egyes közteherviselési kötelezettségeket előíró törvényjavaslathoz, zárószavazás előtti módosító indítványként beadott szöveg indoklása szerint a tranzakciós illetékből erre az évre várt bevétel elmaradt a tervezettől, ezért ezt egyszeri befizetéssel kell pótolni. Ennek összege a január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százaléka. (Korábbi tájékoztatás szerint az év első öt hónapjában 52,8 milliárd forint bevétel volt tranzakciós illetékből, ebből 16,7 milliárd forintot fizetett a Magyar Államkincstár, így összesen mintegy 75 milliárd forintra tehető a teljes befizetendő összeg.)

A szolgáltató a pótló befizetés összegét szeptember 20-ig köteles megállapítani, majd december 20-ig, havonta, négy egyenlő részletben kell megfizetnie azt.

A miniszter másik indítványában a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetését kiterjeszti a tartós befektetések hozamára is, abban az esetben, ha a lekötést 3 év előtt megszakítják. A fizetésnek azonban nem lesz visszaható hatálya: a 2013 augusztus 1. előtt megkötött tartós befektetési szerződés hozama akkor sem lesz eho-köteles, ha 3 év előtt megszakítják a lekötést.

Mentesülne a tervezet szerint az eho-fizetése alól az olyan kollektív befektetési értékpapír – befektetési alap jegye – amely mögött legalább 80 százalékban forintban denominált portfólió található. A portfóliónak az EGT tagállamokban kibocsátott, hitelviszonyt forintban megtestesítő értékpapírt – kötvényt – kell tartalmaznia ilyen arányban. Fontos, hogy az alap szabályzata is tartalmazza az előbbi arányt.

A törvényjavaslat egészéről csütrtökön tart zárószavazást a Parlament.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.