Egyszerűsíteni kell az adórendszert – erősíteni az adómorált


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adórendszert a következő években egyszerűsíteni kell, az adónemek közül a jövedelmet terhelő adókat vissza kell szorítani, helyettük a vagyoni típusú, illetve a forgalmi adókra kell helyezni a hangsúlyt – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adóigazgatója csütörtökön Budapesten, a svájci kereskedelmi kamara üzleti rendezvényén.

A svájci kereskedelmi kamara a rendezvényt a brit kereskedelmi kamarával, valamint a Joint Venture Szövetséggel együtt tartotta, az elhangzott előadás központi témája a feketegazdaság lehetséges visszaszorítása volt. Az APEH korábbi elnökhelyettese elmondta: a 90-es évek elején Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 35-37 százalékra rúgott az „”adózatlan gazdaság”” aránya, amit a köznyelv feketegazdaságként tart számon.

A feketegazdaság 2000-re mintegy 20-22 százalékra húzódott vissza a GDP-hez mérten, napjainkban – egy legutóbbi kormányfői kijelentés alapján – 30 százalék körüli szintre tehető. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a feketegazdaságnak azért van igen negatív hatása, mert torzítja a gazdasági vállalkozások versenyhelyzetét, szűkíti az állami bevételeket, illetve általánosságban az is megfogalmazható, hogy ha valamely gazdasági szereplő nem fizet adót, tb-járulékot, az a gazdaság, a társadalom többi szereplőjét károsítja meg azzal, hogy a többi résztvevő „”kétszer annyi adót fizet helyette is””.

Vámosi-Nagy Szabolcs rámutatott: az adómorált erősíteni kell a jövőben, bár az adóelkerülés olykor politikai színezetet kap, ami Magyarországon történelmi gyökerekkel rendelkezik. A volt APEH-elnökhelyettes felidézte, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc után a magyar társadalom által felvállalt szerep, az úgynevezett „”passzív rezisztencia”” részben az akkori adók nem fizetésében mutatkozott meg. Már az 1987-es új adószisztéma bevezetése is a feketegazdaság visszaszorítását, az adófizetés társadalmi tudatának erősítését helyezte előtérbe, ez a Kádár-rendszerben nem volt végigvihető, hiszen az adócentralizáció, azaz a befizetett adók aránya a GDP-hez mérten mintegy 60 százalékot tett ki.

„”Ahhoz, hogy az adófizetési morál javuljon az országban, mindenképpen tudniuk kell a társadalmi, gazdasági szereplőknek, mire költi el az állam a befizetett adóforintjaikat”” – hangoztatta Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young vezető munkatársa emlékezetett arra, hogy az utóbbi időben a kormányzat részéről néhány igen hasznos lépés történt a feketegazdaság visszaszorítására, így például bevezették az alkalmi munkavállalói könyvet, a 10 millió forint feletti építkezéseket be kell jelenteni az adóhatóságnak is, és lehetőséget teremtettek a borravaló kedvezményes adóztatására, ami a borravaló adólegalizálásának irányába mutat.

„”Ezzel együtt hosszabb távon egyszerűsíteni kell az adórendszert, az úgynevezett kis adónemeket, amelyeknél különösen nagy a be nem fizetés aránya, ki kell „”söpörni”” az adószisztémából”” – hangsúlyozta az adóhatóság egykori elnökhelyettese. Kiemelte: szigorítani kell az adózási jogszabályokat megsértő adóalanyok büntetésén, s egyúttal el kell érni, hogy a nagyobb „”adóvisszaélőket”” tartósan kizárják a gazdasági életből.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.